Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
ciasto:
15 plastrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
15 sztuk
1 sztuka
5 dekagramów
8 sztuk
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Połącz dokładnie wszystkie składniki, następnie dodaj bazylię. Wlej otrzymaną masę do miski z mąką. Zrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto od niej zacznie odchodzić.
Krok 3
Ciasto podziel na 5 równych części i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj keczupem pikantnym. Na wierzch ułóż po 3 plastry cukinii, a na nich połówki mini mozzarelli, obok po 4 połówki plastrów pomidora, wszystko posyp przyprawami mini kostka Knorra i papryką.
Krok 2
Miskę odstaw do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (np. na 30 minut do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsyp mąką.
Krok 4
Pizzerki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.
Krok 5
Na mozzarellę połóż po 1 czarnej oliwce i włóż blachę z powrotem do piekarnika na następne 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej