Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 plastrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

15 sztuk

1 sztuka

5 dekagramów

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Połącz dokładnie wszystkie składniki, następnie dodaj bazylię. Wlej otrzymaną masę do miski z mąką. Zrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto od niej zacznie odchodzić.

Krok 3

Ciasto podziel na 5 równych części i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj keczupem pikantnym. Na wierzch ułóż po 3 plastry cukinii, a na nich połówki mini mozzarelli, obok po 4 połówki plastrów pomidora, wszystko posyp przyprawami mini kostka Knorra i papryką.

Krok 2

Miskę odstaw do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (np. na 30 minut do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsyp mąką.

Krok 4

Pizzerki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.

Krok 5

Na mozzarellę połóż po 1 czarnej oliwce i włóż blachę z powrotem do piekarnika na następne 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej