Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 plastrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

15 sztuk

1 sztuka

5 dekagramów

8 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Połącz dokładnie wszystkie składniki, następnie dodaj bazylię. Wlej otrzymaną masę do miski z mąką. Zrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto od niej zacznie odchodzić.

Krok 3

Ciasto podziel na 5 równych części i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj keczupem pikantnym. Na wierzch ułóż po 3 plastry cukinii, a na nich połówki mini mozzarelli, obok po 4 połówki plastrów pomidora, wszystko posyp przyprawami mini kostka Knorra i papryką.

Krok 2

Miskę odstaw do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (np. na 30 minut do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsyp mąką.

Krok 4

Pizzerki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.

Krok 5

Na mozzarellę połóż po 1 czarnej oliwce i włóż blachę z powrotem do piekarnika na następne 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej