Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
ciasto:
15 plastrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
15 sztuk
1 sztuka
5 dekagramów
8 sztuk
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Połącz dokładnie wszystkie składniki, następnie dodaj bazylię. Wlej otrzymaną masę do miski z mąką. Zrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto od niej zacznie odchodzić.
Krok 3
Ciasto podziel na 5 równych części i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj keczupem pikantnym. Na wierzch ułóż po 3 plastry cukinii, a na nich połówki mini mozzarelli, obok po 4 połówki plastrów pomidora, wszystko posyp przyprawami mini kostka Knorra i papryką.
Krok 2
Miskę odstaw do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (np. na 30 minut do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsyp mąką.
Krok 4
Pizzerki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.
Krok 5
Na mozzarellę połóż po 1 czarnej oliwce i włóż blachę z powrotem do piekarnika na następne 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































