Mus z rabarbaru i truskawek pod cynamonową chmurką
średnie
8 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W przepisie na mus z rabarbaru i truskawek pod cynamonową chmurką zamiast płatków owsianych możesz użyć dmuchanego ryżu lub ulubionego prażonego muesli – właściwie może być cokolwiek, byle chrupiące. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Blachę spryskaj wodą i przykryj pergaminem. Zrób kruszonkę: wymieszaj bakalie z płatkami, syropem klonowym
Krok 2
i miodem. Rozsmaruj na blasze, wyrównaj mokrą łyżką. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu, piecz 15-20 minut. W tym czasie ugotuj rabarbar do miękkości z 2 łyżkami wody i cukrem. Dodaj truskawki, przykryj, gotuj 10 minut, ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym, przypraw cynamonem. Kruszonkę połam na kawałeczki. W pucharkach układaj owoce, na nich mascarpone i kruszonkę. Udekoruj miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej