Kuchnia kraju pochodzenia
Indonezyjska kuchnia to kopalnia pyszności. Prosta, bazująca na ryżu, kokosach, owocach morza i niezwykłych przyprawach. Z indonezyjskich Moluków pochodzą te korzenne, w tym gałka muszkatołowa – kiedyś cenna jak złoto. Niezastąpiona do zup, np. soto i konro, bogatszych wersji znanego nam rosołu, pełnych mięsa, warzyw i dodatków. W trendzie jest też semur, czyli tutejszy gulasz. I w nim nie obędzie się bez gałki muszkatołowej. A oprócz niego mile widziane są goździki, imbir i cynamon. Pycha! Gałka muszkatołowa, delikatna, słodka i niezbyt ostra, jest niezawodna do pyszności z ziemniaków. Perkedel kentang, czyli indonezyjskie krokiety, to coś, co musisz spróbować! A gdyby tak nutę indonezyjskiego klimatu nadać naszym ukochanym pierogom? Oto doskonały przepis – pierogi z dynią piżmową, których farsz przeniesie nas w azjatyckie rejony. A dla łasuchów, którzy potrzebuję naprawdę solidnie zejść – kwintesencja smaków orientu, której przewodzi gałka muszkatołowa, czyli curry z kurczaka w nowej odsłonie. Palce lizać!
powrót do góry
Zainspiruj się!
Gałka muszkatołowa jest wszechstronnie uzdolniona: dodaje głębi czarnej fasoli, kapuście, bakłażanowi. Będzie też pasować do mięsiwa: jagnięciny, kurczaka czy pasztetów. A może kulinarne fusion, zahaczające o polskie lokalne smaki? Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem - to nasza kipiąca świeżością propozycja. Jeśli jednak wolisz egzotykę na talerzu, koniecznie przygotuj wieprzowinę po karaibsku w marynacie Jerk, w której miesza się słodycz i pikantność. Skandynawski minimalizm? Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym to wciąż modna klasyka! Coraz więcej osób lubi powracać do smaków z czasów, kiedy byliśmy szkrabami i wszystko było prostsze. Naleśniki, pierogi, racuchy... Mniam! Jeśli masz ochotę na kulinarne wspominki z nutką świeżości, spróbuj knedli ziołowych: o aromacie szałwii, tymianku i majeranku, który gałka muszkatołowa epicko podkręci!
Po naszą bohaterkę warto sięgać, robiąc ciasteczka, pierniki (bezglutenowy piernik jest obłędny!), marchewkowe babeczki i aromatyzowaną kawę. Będą przyjemnie korzenne, ale nie staną się zbyt ostre.
powrót do góryCzy wiesz, że
Gałka muszkatołowa była kiedyś najdroższą przyprawą świata.
Dawniej licencję na gałkę muszkatołową mieli wyłącznie Arabowie. Kupcy z Europy nie wiedzieli nawet, skąd ją sprowadzają.
Dopiero w czasie odkryć geograficznych do gry wkroczyli Portugalczycy, a następnie Holendrzy, którzy przejęli od nich Wyspy Korzenne. To jednak dzięki Francuzom gałkę muszkatołową można kupić dziś niemal wszędzie.
Tradycja użycia gałki muszkatołowej w Europie jest długa i sięga początku zeszłego millenium, ciągle jest jednak w trendach! Nic dziwnego, ten smak zaskakuje!
Przyprawa, którą znamy, to nasiono muszkatołowca korzennego, którego owoce przypominają nieco brzoskwinie. W ich wnętrzu kryje się przyprawa w postaci kulki otoczonej czerwoną osnówką – macis. Macis także wykorzystuje się kulinarnie.
Drzewa muszkatołowe dzielą się na męskie i żeńskie. Mogą osiągać wysokość nawet 20 metrów.
powrót do góryZ czym to się je?
Gałka muszkatołowa jest słodka, o delikatnie orzechowym aromacie. Chcesz zachować jej niezwykłe właściwości? Pamiętaj, aby dobrze się nią zaopiekować. Najlepiej przesypać przyprawę do słoiczka i przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Mocno wyczuwalna słodycz gałki muszkatołowej znakomicie sprawdza się w deserach i wypiekach. Wchodzi w skład mieszanki piernikowej – poleca się więc do bożonarodzeniowych słodkości. Ale to nie wszystkie możliwości! Dodawaj ją też do ciast marchewkowych, puddingów i kremów.
Nie możemy zapominać również o wytrawnym wykorzystaniu tej aromatycznej przyprawy. Jest niezbędna do klasycznego beszamelu, podkręca również smak serów, sosów czy sufletów. A z jakimi warzywami tworzy najlepszy duet? Kombinacji może być sporo: szpinak, fasola, kapusta, brokuły, cebula – to tylko niektóre z nich! Gałka muszkatołowa to też cudowny kompan wędlin (np. włoskiej mortadeli) i dań mięsnych. Doprawiaj nią kurczaka, jagnięcinę oraz domowe podroby i wędliny. Pycha!
powrót do góry
Komentarze (0)