Bezglutenowy piernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

100 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

125 gramów

150 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

przyprawy piernikowe:

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

polewa:

100 gramów

50 mililitrów

25 gramów

dekoracje:

2 łyżki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku, dodaj cukier, miód i przyprawy piernikowe. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Bezglutenowy piernik - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj wszystkie przesiane przez sito mąki, sodę i kakao.

Bezglutenowy piernik - Krok 2

Krok 3

Do sypkich składników wlej roztopioną Kasię z dodatkami, wymieszaj.

Bezglutenowy piernik - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj napój sojowy i jajka, i ponownie wszystko wymieszaj.

Bezglutenowy piernik - Krok 4

Krok 5

Formę keksową 10 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz 40-50 minut w 180 °C.

Bezglutenowy piernik - Krok 5

Krok 6

W rondelku podgrzej mleko z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana polewa będzie gęsta i gładka. Wierzch upieczonego ciasta polej polewą i udekoruj posiekanymi orzeszkami i kandyzowanymi wiśniami.

Bezglutenowy piernik - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy piernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej