Bezglutenowy piernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

150 gramów

100 gramów

120 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

2 sztuki

80 gramów

dekoracje:

2 łyżki

10 sztuk

polewa:

100 gramów

50 mililitrów

25 gramów

przyprawy piernikowe:

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku, dodaj cukier, miód i przyprawy piernikowe. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Bezglutenowy piernik - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj wszystkie przesiane przez sito mąki, sodę i kakao.

Bezglutenowy piernik - Krok 2

Krok 3

Do sypkich składników wlej roztopioną Kasię z dodatkami, wymieszaj.

Bezglutenowy piernik - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj napój sojowy i jajka, i ponownie wszystko wymieszaj.

Bezglutenowy piernik - Krok 4

Krok 5

Formę keksową 10 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz 40-50 minut w 180 °C.

Bezglutenowy piernik - Krok 5

Krok 6

W rondelku podgrzej mleko z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana polewa będzie gęsta i gładka. Wierzch upieczonego ciasta polej polewą i udekoruj posiekanymi orzeszkami i kandyzowanymi wiśniami.

Bezglutenowy piernik - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej