Składniki
185 gramów
220 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
420 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
300 gramów
300 gramów
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.
Krok 2
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar, maliny i wymieszać.
Krok 3
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Krok 4
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.
Krok 5
Przygotowanie lukru: Oba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej