Ciasto z rabarbarem i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i malinami

Autor: Natalia Majewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

185 gramów

220 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

420 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

300 gramów

300 gramów

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.

Krok 2

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar, maliny i wymieszać.

Krok 3

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

Krok 4

Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.

Krok 5

Przygotowanie lukru: Oba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej