
Składniki
185 gramów
220 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
420 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
300 gramów
300 gramów
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.
Krok 2
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar, maliny i wymieszać.
Krok 3
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Krok 4
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.
Krok 5
Przygotowanie lukru: Oba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej