
Składniki
250 gramów
60 gramów
2 sztuki
70 gramów
20 gramów
30 gramów
10 gramów
30 gramów
60 gramów
0.75 łyżeczki
0.3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik ustawić na 175 stopni funkcja góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej połączyć jajka z jogurtem, słodzikiem i miękkim masłem. Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać tylko do momentu połączania się składników. Na koniec dodać groszki lub owoce i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Ciasto przełożyć do formy i piec 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut. Po upieczeniu przykryć delikatnie szmatką i odstawić do ostygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























