
Składniki
250 gramów
60 gramów
2 sztuki
70 gramów
20 gramów
30 gramów
10 gramów
30 gramów
60 gramów
0.75 łyżeczki
0.3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik ustawić na 175 stopni funkcja góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej połączyć jajka z jogurtem, słodzikiem i miękkim masłem. Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać tylko do momentu połączania się składników. Na koniec dodać groszki lub owoce i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Ciasto przełożyć do formy i piec 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut. Po upieczeniu przykryć delikatnie szmatką i odstawić do ostygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej