Bezglutenowy torcik z owocami
NOWY PRZEPIS
średnie
1863 osoby zapisały
Składniki
składniki na dwa oddzielnie pieczone blaty:
500 gramów
200 gramów
12 sztuk
300 gramów
1 łyżeczka
krem:
400 mililitrów
200 mililitrów
375 gramów
4 łyżki
10 sztuk
2 garść
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik. W garnku roztopić 250 g czekolady. Do gorącej czekolady dodać 100 g masła. Całość dobrze wymieszać – do rozpuszczenia masła- i wystudzić do temperatury pokojowej. Do dwóch całych jajek i czterech żółtek dodać 50 g cukru i ubijać na wysokich obrotach minimum 10 minut.
Krok 2
Pozostałe cztery białka ubić dodając pół łyżeczki soli. Pod koniec ubijania dodawać do białek stopniowo 100 g cukru stale ubijając mikserem. Do masy czekoladowej dodać w trzech częściach białka, za każdym razem mieszając szpatułką do połączenia.
Krok 3
Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej ciasto i wstawić do piekarnika na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Powtórzyć czynności z drugą połową składników wypiekając drugi blat. Blaty wystudzić.
Krok 4
W misce umieścić wszystkie składniki kremu. Ubić do gęstości. Na wystudzony blat wyłożyć połowę kremu, następnie pokrojone owoce, przykryć drugim blatem. Wyłożyć pozostałą część kremu i udekorować tort owocami.
Dobra rada:
Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowy torcik z owocami
Dwie warstwy czekoladowego ciasta, śmietankowy krem z serkiem mascarpone i hojna porcja soczystych owoców… Taki tort bezglutenowy wygląda jak z eleganckiej cukierni, lecz z powodzeniem wykonacie go w domu samodzielnie.
Dla kogo?
Patrząc na listę składników w przepisie na bezglutenowy tort, zastanawiacie się, gdzie jest mąka? Jej brak to nie pomyłka! Efektowny i pyszny tort z kremem mascarpone proponujemy w wersji bezglutenowej, której komponowanie wcale nie musi być trudne i uciążliwe.
Na jaką okazję?
Planujecie zjazd rodzinny albo zapraszacie gości na duże przyjęcie, by uczcić długo wyczekiwany awans? Bezglutenowy tort z mascarpone i owocami uświetni każdą uroczystość i uprzyjemni każdy podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Jeśli planujecie częściej sięgać po bezglutenowe przepisy na desery, przydatne będą mąka ryżowa, kokosowa i kasztanowa.
Dla urozmaicenia:
Tort bez glutenu możecie przygotować także z bezglutenowym biszkoptem na bazie mąk: ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej.