Bezglutenowy torcik z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

64

359 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

657 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1833 osoby zapisały

Udostępnij
Bezglutenowy torcik z owocami

Składniki

0 gramów

biszkopt:

1 łyżeczka

1 szklanka

180 gramów

3 sztuki

krem:

20 dekagramów

0 gramów

250 gramów

20 dekagramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę bezglutenową wymieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 35 minut.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 2

Krok 3

Ciasto wystudź, wyjmij z formy i przekrój na trzy blaty. Owoce umyj i osącz na sicie.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 3

Krok 4

Kasię utrzyj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 4

Krok 5

Jeden blat ciasta posmaruj kremem i obłóż owocami. Przykryj drugim blatem i czynność powtórz. Przykryj trzecim blatem i lekko dociśnij.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 5

Krok 6

Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Całość udekoruj pozostałymi owocami.

Bezglutenowy torcik z owocami - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

6

Opinie o przepisie

  • elwira czajkowska

    elwira czajkowska

    Czy mozna zrobic torcik ze skladnikami ktore maja gluten?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska

    czyli szklanka pisze po 1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Garwacka

    Agata Garwacka

    Piekny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilków Kasia

    Ilków Kasia

    Jola Matiaszek-Jurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Pawłowska

    Sandra Pawłowska

    maka 1, czyli ile??

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowy torcik z owocamiBezglutenowy torcik z owocami

Jeśli lubisz owocowe ciasta, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowy torcik z malinami oraz czarnymi i czerwonymi porzeczkami. Sekret wypieku tkwi w kremie, który wykonasz na bazie kostki do pieczenia, serka mascarpone oraz soku z połowy cytryny. Upieczone blaty biszkoptowe posmaruj przygotowanym kremem i obłóż owocami. Oprócz malin i porzeczek, możesz również wykorzystać truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki lub borówki amerykańskie. Dobrym pomysłem będzie dodanie owoców zarówno do kremu, jak i do ciasta. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując krem z serka mascarpone masą budyniową lub czekoladową. Doskonałymi dodatkami do tortu będą także malinowy lub porzeczkowy dżem oraz owocowa galaretka. Pamiętaj, by gotowy wypiek wstawić na kilka godzin do lodówki – dzięki temu krem stężeje, a poszczególne smaki będą miały czas, żeby się przeniknąć. Gotowy tort podawaj podczas rodzinnych uroczystości lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Pobierz listę składników i przygotuj pyszny bezglutenowy torcik z owocami.