Bezglutenowy torcik z owocami
NOWY PRZEPIS
średnie
2037 osób zapisało

Składniki
składniki na dwa oddzielnie pieczone blaty:
500 gramów
200 gramów
12 sztuk
300 gramów
1 łyżeczka
krem:
400 mililitrów
200 mililitrów
375 gramów
4 łyżki
10 sztuk
2 garść
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik. W garnku roztopić 250 g czekolady. Do gorącej czekolady dodać 100 g masła. Całość dobrze wymieszać – do rozpuszczenia masła- i wystudzić do temperatury pokojowej. Do dwóch całych jajek i czterech żółtek dodać 50 g cukru i ubijać na wysokich obrotach minimum 10 minut.

Krok 2
Pozostałe cztery białka ubić dodając pół łyżeczki soli. Pod koniec ubijania dodawać do białek stopniowo 100 g cukru stale ubijając mikserem. Do masy czekoladowej dodać w trzech częściach białka, za każdym razem mieszając szpatułką do połączenia.

Krok 3
Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej ciasto i wstawić do piekarnika na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Powtórzyć czynności z drugą połową składników wypiekając drugi blat. Blaty wystudzić.

Krok 4
W misce umieścić wszystkie składniki kremu. Ubić do gęstości. Na wystudzony blat wyłożyć połowę kremu, następnie pokrojone owoce, przykryć drugim blatem. Wyłożyć pozostałą część kremu i udekorować tort owocami.


Dobra rada:
Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowy torcik z owocami
Dwie warstwy czekoladowego ciasta, śmietankowy krem z serkiem mascarpone i hojna porcja soczystych owoców… Taki tort bezglutenowy wygląda jak z eleganckiej cukierni, lecz z powodzeniem wykonacie go w domu samodzielnie.
Dla kogo?
Patrząc na listę składników w przepisie na bezglutenowy tort, zastanawiacie się, gdzie jest mąka? Jej brak to nie pomyłka! Efektowny i pyszny tort z kremem mascarpone proponujemy w wersji bezglutenowej, której komponowanie wcale nie musi być trudne i uciążliwe.
Na jaką okazję?
Planujecie zjazd rodzinny albo zapraszacie gości na duże przyjęcie, by uczcić długo wyczekiwany awans? Bezglutenowy tort z mascarpone i owocami uświetni każdą uroczystość i uprzyjemni każdy podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Jeśli planujecie częściej sięgać po bezglutenowe przepisy na desery, przydatne będą mąka ryżowa, kokosowa i kasztanowa.
Dla urozmaicenia:
Tort bez glutenu możecie przygotować także z bezglutenowym biszkoptem na bazie mąk: ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej.