Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

522 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 łyżki

80 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na Ramie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej rozmrożony odciśnięty szpinak, całość smaż chwilę. Dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową.

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Umytego, nieobranego ziemniaka ponacinaj plaster przy plastrze, nie docinając jednak ziemniaka do końca. Oprósz go obficie, Przyprawą do grilla Knorr, rozchylając ponacinane plastry.

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Między każde nacięcie włóż kawałek plastra oscypka i wciśnij odrobinę szpinaku.

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Każdego ziemniaka obwiń dookoła plastrem boczku. Jeśli jeden plaster to za mało, połącz dwa plastry, zapinając boczek wykałaczkami.

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ułóż na tacce aluminiowej i piecz pod przykrytym grillem przez około 40 minut. Po upieczeniu na każdego ziemniaka nałóż łyżkę sosu Samba

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania szpinaku możesz użyć Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku Knorr – będzie prościej i szybciej.

22

Opinie o przepisie

  • jkasia

    jkasia, 20.05.2016

    Super! W dziale na jarskie dania - ziemniaki owinięte boczkiem. Jeszcze raz super! W sam raz dla jaroszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 18.05.2016

    Anna, a jeszcze lepiej smakuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mirek

    Anna Mirek, 18.05.2016

    Wygląda super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Krawczyk

    Irena Krawczyk, 16.05.2016

    MUSZE ZROBIC

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Evi HB

    Evi HB, 16.05.2016

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Miłek

    Jan Miłek, 06.05.2016

    Boczek się spali a ziemniaki będą niedopieczone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Jędrzejewski

    Sławomir Jędrzejewski, 03.05.2016

    Z oscypkiem pieczone ziemniaki śmierdzą kto to lubi? Boczek pieczony żeberka wieprzowe szaszłyki to jest to a nie jakieś gówno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Osikowicz

    Alina Osikowicz, 02.05.2016

    Surowy ziemniak będzie się piekł pół dnia,najpierw trzeba go obgotować parę minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Cieplik

    Andrzej Cieplik, 02.05.2016

    O ile znam siostrę Gosie na pewno bardzo smaczne może zdjęcie lepiej z boku bo z góry jak stonki bez obrazy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Wójcik

    Henryk Wójcik, 02.05.2016

    Smacznie wygląda !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łatak

    Maria Łatak, 02.05.2016

    A może coś innego właśnie spròbować mm.. pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kalata

    Wiesław Kalata, 02.05.2016

    Widzę kto poleca te pyszności muszę być zarypiste bez prubowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Lis

    Irena Lis, 02.05.2016

    Pogoda rzeczywiście odpowiednia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi, 02.05.2016

    Grila u mnie jutro.Dziś praca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Klimek

    Maria Klimek, 02.05.2016

    Ślinka leci na takie pyszności udanego grilowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Krajeta

    Alina Krajeta, 02.05.2016

    Aale smaczne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiera Michnik-Respondek

    Wiera Michnik-Respondek, 02.05.2016

    Coś mi się zdaje, że jestem jedną z nielicznych osób w Polsce, które NIENAWIDZĄ GRILLA!!!!!! :( Wiem, nie wszędzie i nie zawsze można rozpalić ognisko, ale "zapach grilla" przyprawia mnie o mdłości :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dettlaff

    Iwona Dettlaff, 02.05.2016

    aaaaaaa! Wlasnie wrocilam ze sklepu, (sanochod ozdobiony flaga); nic nie wiedzialam o Dniu GRilla. :-(((( trudno, bedzie ryz albo makaron.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cezary Napierski

    Cezary Napierski, 02.05.2016

    Oj tak,tak.Dzień Flagi ale także o godz.16.00 na Stadionie Narodowym rozpoczynamy wielkie grillowanie poznańskich pyr.Wiwat LEGIA Warszawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi, 02.05.2016

    Dzień Flagi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 23.04.2016

    Pemo, spróbuj, nie pożałujesz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pemo Rudy

    Pemo Rudy, 23.04.2016

    Może być klasa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem

Grillowany ziemniak, wyrazisty oscypek i delikatne liście szpinaku – oto składniki wybornego dania – nie tylko dla fanów góralskiej kuchni. Aby je przygotować, najpierw na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz świeży lub mrożony szpinak. Nadaj liściom intensywniejszy smak, posypując je szczyptą gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj ich ze skórki. Następnie nacinaj je wszerz, uważając, by nie dociąć do końca. Powstałe plasterki rozchyl i oprósz obficie przyprawą do grilla. Oscypek pokrój i wkładaj po jego kawałku między nacięcia w ziemniaku. W podobny sposób postąp ze szpinakiem. Na koniec całość owiń szczelnie plastrem wędzonego boczku i zabezpiecz wykałaczkami. Ziemniaki umieść na aluminiowej tacce i piecz pod przykrytym grillem do momentu, aż będą miękkie, a boczek rumiany i chrupiący. Wyśmienitym dodatkiem do takiego dania będą ogórki kiszone lub marynowane grzyby. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.