Chcecie poczuć się jak na egzotycznej wyspie? Nie musicie pakować walizek i rezerwować kosztownych lotów. Dużo prościej będzie przygotować cudownie pachnący napój kokosowy. Produkt niebywale uniwersalny! Może z powodzeniem zastępować mleko krowie w najróżniejszych potrawach. Od słodkich wypieków aż po dania z orientalną nutą. Jak zrobić napój kokosowy? Mamy na niego sposób!
Kokos czy wiórki?
Obie opcje wchodzą w grę. Musicie tylko zastanowić się, który z produktów łatwiej zdobyć. Jeśli zdecydujecie się na wydobycie smaku z kokosa, weźcie pod uwagę, że okaże się to bardziej pracochłonne. W pierwszej kolejności konieczne będzie przełamanie twardej, kokosowej skorupy. Następnie czeka Was wydobycie oraz oczyszczenie białego miąższu. Jak zrobić napój kokosowy z kokosa, gdy te czynności macie już za sobą? Miąższ należy zetrzeć na tarce lub podzielić na niewielkie kawałki i umieścić wraz z dodatkiem wody w blenderze o dużej mocy. Uzyskaną masę podgrzejcie w garnku, po czym przelejcie przez gęste sito.
Jak zrobić napój kokosowy z wiórków?
To zdecydowanie częściej stosowana metoda w domowych kuchniach. Eliminuje żmudny proces przebijania się przez twardą skorupę.
Potrzebujecie:
- 200 gramów wiórków kokosowych,
- 1 litra niegazowanej lub przefiltrowanej wody.
Napój kokosowy – jak zrobić? Instrukcja krok po kroku
- Wiórki zalejcie wodą, odstawcie do lodówki. Mogą tam spędzić całą noc.
- Masę umieśćcie w blenderze o dużej mocy. Miksowanie zajmie od 5 do 8 minut.
- Napój przepuśćcie przez sito, które możecie dodatkowo wyłożyć czystą gazą.
- Wiórki dokładnie dociśnijcie, a gotowy napój przelejcie do szklanych butelek lub słoików. W lodówce możecie przechowywać go maksymalnie 4 dni.
Domowy napój kokosowy – co warto wiedzieć?
Własnoręcznie zrobiony napój może się rozwarstwiać. Niech to Was nie zniechęca, zjawisko jest zupełnie normalne. Upewnijcie się, że butelka jest dobrze zamknięta, a bezpośrednio przed użyciem energicznie nią wstrząśnijcie. To rozwiąże problem.
Zastanawiacie się, co zrobić z resztką kokosowej masy? Z pewnością nie nadaje się do wyrzucenia! Dużo smaczniej będzie zużyć ją do muffinków, babeczek albo kokosanek.
Napój kokosowy w akcji
Zapasy napoju kokosowego zrobione, ale co dalej? Na co tylko macie ochotę! Polecamy włączyć go do menu od samego rana, bowiem koktajl Przebudzenie jest dużo bardziej przekonujący niż najgłośniejszy budzik. Przelejcie kolorowy napój do bidonu, by mieć go zawsze przy sobie w charakterze przekąski pełnej owoców i wyrazistych przypraw.
Napoju kokosowego warto używać do zrobienia słodkości, lecz pamiętajcie, że jest jednym z podstawowych elementów wielu kapitalnych dań wytrawnych. Zachwyceni będą zwłaszcza amatorzy azjatyckich kulinariów. Na pierwszy ogień idzie warzywne curry, którym zajadać się będą nawet najbardziej zatwardziali fani mięsnych przysmaków. Tak samo pysznych rezultatów spodziewajcie się po warzywnym gulaszu z czerwonym curry i napojem kokosowym oraz duszonej soczewicy z warzywami. Każdy kęs pozwala odkryć kolejne wyborne składniki. Za sprawą chana dal – potrawki z grochu przekonacie się, że ten smaczny strączek nadaje się do zrobienia nie tylko typowo żołnierskiej grochówki z boczkiem.
Szukacie czegoś na specjalne okazje? Spróbujcie kopytek z batatów z krewetkami w tajskim curry, będących idealnym połączeniem swojskim kluseczek z zaskakującymi dodatkami. Dzięki krewetkom w ostrym sosie łatwo będzie zaimponować domownikom i gościom podczas proszonej kolacji. Napój kokosowy znajdzie zastosowanie również w przepisie na tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami, w przypadku których nie sposób odmówić sobie dokładki.
Komentarze (0)