• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Warzywny pad thai z serem tofu
Warzywny pad thai z serem tofu
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem
Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Kuchnie świata
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Autor: Piotr Murawski
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 5 osób5
7
Oceń przepis jako pierwszy
5
0
WYDRUKUJ
24 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
93 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    mięso:
  • polędwica wołowa lub udko kurczaka bez skóry i kości
    600 g
  • drewniane patyki do szaszłyków
    1 opak.
  • marynata:
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr
    1 opak.
  • łodyga trawy cytrynowej
    3 szt.
  • szalotka
    2 szt.
  • ząbek czosnku
    4 szt.
  • galangal lub imbir - kłącze
    4 cm
  • sos sojowy
    3 łyżki
  • sos rybny
    3 łyżki
  • cukier brązowy
    6 łyżek
  • limonka
    2 szt.
  • strąk papryczki chili czerwonej
    1 szt.
  • natka kolendry
    0,5 pęczka
  • sos:
  • masło orzechowe
    300 g
  • napój kokosowy
    400 g
  • sos sojowy
    4 łyżki
  • sos rybny tajski
    4 łyżki
  • limonka
    2 szt.
  • szalotka
    2 szt.
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr
    1 opak.
  • olej
    3 łyżki
  • natka kolendry
    0,25 pęczka
  • ząbek czosnku
    3 szt.
  • imbir kłącze
    3 cm
  • pikle:
  • ogórek
    1 szt.
  • marchew
    1 szt.
  • kalarepa
    1 szt.
  • liście limonki kaffir
    3 szt.
  • ząbek czosnku
    2 szt.
  • cukier palmowy brązowy
    5 łyżek
  • ocet ryżowy
    100 ml
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami – krok 1
    Krok 1
    Mięso: Patyki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Mięso pokrój w długie, cienkie paski.
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami – krok 2
    Krok 2
    Marynata: Drobno posiekaj szalotkę, chili, czosnek i trawę cytrynową. Zetrzyj na tarce imbir lub galangal. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa zanurz w marynacie. Następnie ponadziewaj je na patyki i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami – krok 3
    Krok 3
    Sos: Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, natkę kolendry i zetrzyj imbir na tarce. W garnku zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj napój kokosowy, masło orzechowe, a także sosy sojowy i rybny, cukier, opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr, imbir oraz sok z limonki. Całość gotuj 2–3 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym.
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami – krok 4
    Krok 4
    Pikle: Kalarepę i marchew obierz oraz pokrój w talarki. Ogórka przekrój wzdłuż – na cztery części. Usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. W garnku wymieszaj cukier, ocet, liście limonki i czosnek. Dolej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę i gotuj ją przez ok. 6 minut, aż będzie na wpół miękka. Wyjmij marchew z wody i włóż kalarepę. Gotuj ją przez 3–4 minuty. Dodaj do kalarepy marchew oraz ogórka i zostaw do wystygnięcia.
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami – krok 5
    Krok 5
    Na grillu lub na patelni grillowej usmaż mięso. Sataye podawaj polane sosem orzechowym z piklami.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Musisz kontrolować ostrość sosu, marynaty oraz mięsa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, dawaj mniej chili.

Tagi
mięsoDANIA GŁÓWNEdróbMIĘSO MIELONELimonkaKuchnia tajskaOGÓREKKALAREPAKUCHNIE ŚWIATAPRZEKĄSKINAJNOWSZE
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Czerwone Curry KnorrREKLAMAPrzyprawa Czerwone Curry KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Czerwone Curry KnorrREKLAMAPrzyprawa Czerwone Curry KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Pizza z domowym sosem pomidorowym
Pizza z domowym sosem pomidorowym
Dookoła świata czyli 12 przepisów z kulinarnej mapy
Dookoła świata czyli 12 przepisów z kulinarnej mapy
Dobrze nadziane. 7 sprawdzonych rad, jak faszerować mięso
Dobrze nadziane. 7 sprawdzonych rad, jak faszerować mięso
Smaki dzieciństwa na podwieczorek
Smaki dzieciństwa na podwieczorek
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
avatar

Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który jest często spotykany w wielu rejonach Azji: od Indonezji, przez Malezję i Tajlandię, po Wietnam. Satay stanowi dodatek, w którym można maczać przystawki, lecz także polewę do dań głównych, bazę do zupy, a dla łakomczuchów, odpowiednio przygotowany, może być nawet deserem. Jak połączyć satay z sataye? Tego dowiesz się w tym przepisie!

Dla kogo?

Dla fanów mięsa na słodko, a także dla tych, którzy nie lubią tłustych, ciężkich potraw, ale też nie chcą rezygnować z mięsnych dań.

Na jaką okazję?

Tajskie sataye mogą stanowić świetną przystawkę przed daniem głównym, ale sprawdzą się również świetnie, w większej ilości, w roli dania głównego. Są idealnym wyborem na grill lub podczas spotkania w ogrodzie!

Czy wiesz, że? 

Dla wielu początkujących odkrywców kuchni azjatyckiej sataye i satay są często mylonymi terminami. Jedno oznacza szaszłyki, drugie to nazwa sosu orzechowego z Indonezji. Również nazwa potrawy różni się nieznacznie w zależności od regionu Azji.

Dla urozmaicenia: 

Jeśli nie chcesz zbyt pikantnych szaszłyków, po prostu znacznie zmniejsz ilość chili!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

7
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby