Składniki
mięso:
600 gramów
1 opakowanie
marynata:
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 cm
3 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
sos:
300 gramów
400 gramów
4 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
0.25 pęczka
3 sztuki
3 cm
pikle:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso: Patyki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Mięso pokrój w długie, cienkie paski.
Krok 2
Marynata: Drobno posiekaj szalotkę, chili, czosnek i trawę cytrynową. Zetrzyj na tarce imbir lub galangal. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa zanurz w marynacie. Następnie ponadziewaj je na patyki i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Krok 3
Sos: Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, natkę kolendry i zetrzyj imbir na tarce. W garnku zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj napój kokosowy, masło orzechowe, a także sosy sojowy i rybny, cukier, opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr, imbir oraz sok z limonki. Całość gotuj 2–3 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym.
Krok 4
Pikle: Kalarepę i marchew obierz oraz pokrój w talarki. Ogórka przekrój wzdłuż – na cztery części. Usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. W garnku wymieszaj cukier, ocet, liście limonki i czosnek. Dolej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę i gotuj ją przez ok. 6 minut, aż będzie na wpół miękka. Wyjmij marchew z wody i włóż kalarepę. Gotuj ją przez 3–4 minuty. Dodaj do kalarepy marchew oraz ogórka i zostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Na grillu lub na patelni grillowej usmaż mięso. Sataye podawaj polane sosem orzechowym z piklami.
Dobra rada:
Musisz kontrolować ostrość sosu, marynaty oraz mięsa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, dawaj mniej chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami
Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który jest często spotykany w wielu rejonach Azji: od Indonezji, przez Malezję i Tajlandię, po Wietnam. Satay stanowi dodatek, w którym można maczać przystawki, lecz także polewę do dań głównych, bazę do zupy, a dla łakomczuchów, odpowiednio przygotowany, może być nawet deserem. Jak połączyć satay z sataye? Tego dowiesz się w tym przepisie!
Dla kogo?
Dla fanów mięsa na słodko, a także dla tych, którzy nie lubią tłustych, ciężkich potraw, ale też nie chcą rezygnować z mięsnych dań.
Na jaką okazję?
Tajskie sataye mogą stanowić świetną przystawkę przed daniem głównym, ale sprawdzą się również świetnie, w większej ilości, w roli dania głównego. Są idealnym wyborem na grill lub podczas spotkania w ogrodzie!
Czy wiesz, że?
Dla wielu początkujących odkrywców kuchni azjatyckiej sataye i satay są często mylonymi terminami. Jedno oznacza szaszłyki, drugie to nazwa sosu orzechowego z Indonezji. Również nazwa potrawy różni się nieznacznie w zależności od regionu Azji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie chcesz zbyt pikantnych szaszłyków, po prostu znacznie zmniejsz ilość chili!