Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

mięso:

600 gramów

1 opakowanie

marynata:

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 cm

3 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

sos:

300 gramów

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

0.25 pęczka

3 sztuki

3 cm

pikle:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso: Patyki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Mięso pokrój w długie, cienkie paski.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 1

Krok 2

Marynata: Drobno posiekaj szalotkę, chili, czosnek i trawę cytrynową. Zetrzyj na tarce imbir lub galangal. Wyciśnij sok z limonki, posiekaj natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki mięsa zanurz w marynacie. Następnie ponadziewaj je na patyki i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 2

Krok 3

Sos: Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek, natkę kolendry i zetrzyj imbir na tarce. W garnku zeszklij cebulkę oraz czosnek. Dodaj napój kokosowy, masło orzechowe, a także sosy sojowy i rybny, cukier, opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr, imbir oraz sok z limonki. Całość gotuj 2–3 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 3

Krok 4

Pikle: Kalarepę i marchew obierz oraz pokrój w talarki. Ogórka przekrój wzdłuż – na cztery części. Usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. W garnku wymieszaj cukier, ocet, liście limonki i czosnek. Dolej 200 ml wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę i gotuj ją przez ok. 6 minut, aż będzie na wpół miękka. Wyjmij marchew z wody i włóż kalarepę. Gotuj ją przez 3–4 minuty. Dodaj do kalarepy marchew oraz ogórka i zostaw do wystygnięcia.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 4

Krok 5

Na grillu lub na patelni grillowej usmaż mięso. Sataye podawaj polane sosem orzechowym z piklami.

Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Musisz kontrolować ostrość sosu, marynaty oraz mięsa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, dawaj mniej chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tacos z krewetkami
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajskie sataye z sosem orzechowym i piklamiTajskie sataye z sosem orzechowym i piklami

Sataye to tajski sposób na szaszłyki w sosie… satay, czyli indonezyjskim sosie orzechowym, który jest często spotykany w wielu rejonach Azji: od Indonezji, przez Malezję i Tajlandię, po Wietnam. Satay stanowi dodatek, w którym można maczać przystawki, lecz także polewę do dań głównych, bazę do zupy, a dla łakomczuchów, odpowiednio przygotowany, może być nawet deserem. Jak połączyć satay z sataye? Tego dowiesz się w tym przepisie!

Dla kogo?

Dla fanów mięsa na słodko, a także dla tych, którzy nie lubią tłustych, ciężkich potraw, ale też nie chcą rezygnować z mięsnych dań.

Na jaką okazję?

Tajskie sataye mogą stanowić świetną przystawkę przed daniem głównym, ale sprawdzą się również świetnie, w większej ilości, w roli dania głównego. Są idealnym wyborem na grill lub podczas spotkania w ogrodzie!

Czy wiesz, że? 

Dla wielu początkujących odkrywców kuchni azjatyckiej sataye i satay są często mylonymi terminami. Jedno oznacza szaszłyki, drugie to nazwa sosu orzechowego z Indonezji. Również nazwa potrawy różni się nieznacznie w zależności od regionu Azji.

Dla urozmaicenia: 

Jeśli nie chcesz zbyt pikantnych szaszłyków, po prostu znacznie zmniejsz ilość chili!