Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
łatwe
805 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
8 sztuk
10 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski – wywar pozostaw.

Krok 2
W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.

Krok 3
Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.

Krok 4
Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.


Dobra rada:
Aby urozmaicić danie, do farszu możesz dodać pokruszony ulubiony ser.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako danie główne podczas wykwintnej kolacji lub uroczystego obiadu. Na początek suszone grzyby – prawdziwki lub podgrzybki, namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Odcedź je, ale pozostaw grzybowy wywar, który posłuży za bazę do sosu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż w garnku razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a także ugotowaną wcześniej do miękkości kaszą jaglaną. Całość przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Farsz przypraw posiekanym świeżym tymiankiem, po czym wbij do niego jajko, które nada mu spójną konsystencję. Filety z piersi indyka pokrój w plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i przypraw. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce grzybowo-jaglanego farszu, a następnie zwijaj w roladki. Zrazy zepnij wykałaczką, aby zapobiec ich rozpadnięciu się w trakcie gotowania, i obtocz w mące. Roladki smaż wraz z pieczarkami, a na koniec zalej je grzybowym wywarem i duś przez około pół godziny. Podawaj z ziemniakami. Miłego gotowania.