Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

943 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

200 gramów

8 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski – wywar pozostaw.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, do farszu możesz dodać pokruszony ulubiony ser.

55

Opinie o przepisie

  • adam

    adam, 18.02.2016

    bardzo latwy przepis Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska, 18.02.2016

    A jak inni nie maja na tego indyka to ta pani zaprosi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Podniesińska

    Basia Podniesińska, 17.02.2016

    Sa pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paola Paola

    Paola Paola, 17.02.2016

    Już jestem głodna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kupna

    Zofia Kupna, 17.02.2016

    Oj pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Tkaczyk

    Krysia Tkaczyk, 17.02.2016

    Indycze mieso jest zdrowe od dawna gotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edwin Artur Waligóra

    Edwin Artur Waligóra, 17.02.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Mirosława Hoffmann

    Aleksander Mirosława Hoffmann, 17.02.2016

    A moze by tak z gaski i zdrowo i smaluszek pyszny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Zarzecka

    Halinka Zarzecka, 17.02.2016

    Mniam pychotka chce przepis brawo xxx

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Kencki

    Bogumił Kencki, 17.02.2016

    Która zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kędzierski

    Włodzimierz Kędzierski, 17.02.2016

    W telewizji na wszystkich kanałach ciągle tylko pitraszą.Bartek "wziuneś" się za gotowanie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Luczak

    Maria Luczak, 17.02.2016

    Zrazy z indyczego mięsa są pyszne i dietetyczne,a można je nadziewac w zależności od smaku i pomyslu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Borowski

    Jozef Borowski, 17.02.2016

    a te tylko o jedzeniu i pani rosnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jasiński

    Jan Jasiński, 17.02.2016

    bardzo dobry gularz z indyka ja gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Działek

    Ewa Działek, 17.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski, 17.02.2016

    Chętnie bym się wprosił na takie jedzonko.Lubię indyka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Oksza-Klossi

    Marek Oksza-Klossi, 17.02.2016

    Od dawna jemy tylko indyka, bo podobno nie są faszerowane antybiotykami. Z indyka można właściwie zrobić wszystko to samo co z wieprzowiny, niestety..........boczku i smalcu się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grobelna

    Elzbieta Grobelna, 17.02.2016

    Stawiam na kasze jem i polecam a Indyk wiadomo sam w sobie dobry . Pozdrawiam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska, 17.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Sierawski

    Wiesław Sierawski, 17.02.2016

    Kochanie to musisz mi to zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek, 17.02.2016

    A to kiedy taki dobry obiad będzie to morze sie załapie;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowacka

    Grażyna Nowacka, 17.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 11.04.2015

    pyszne zrazy można zrobić także z piersi kurczaka mężowi bardzo smakowaly ladnie podane jak w restauracji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.02.2015

    Stanisław, zdradź nam jak je przygotowujesz. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 01.02.2015

    Bożena, może trzeba je jakoś przekonać? Coś am się wydaje, że takie roladki mogłyby przypaść im do gustu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Orłowska

    Bożena Orłowska, 01.02.2015

    moje wnuczki jej nie cierpią...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke, 01.02.2015

    wspaniałe muszę zrobić jutro ....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Kleinert

    Dariusz Kleinert, 01.02.2015

    No super a ja niemam indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Krzymiński

    Arkadiusz Krzymiński, 01.02.2015

    Mniam mniam myszko smacznego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Semeniuk

    Witold Semeniuk, 01.02.2015

    czekałem na menu z kaszą,dzięki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiemZrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako danie główne podczas wykwintnej kolacji lub uroczystego obiadu. Na początek suszone grzyby – prawdziwki lub podgrzybki, namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Odcedź je, ale pozostaw grzybowy wywar, który posłuży za bazę do sosu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż w garnku razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a także ugotowaną wcześniej do miękkości kaszą jaglaną. Całość przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Farsz przypraw posiekanym świeżym tymiankiem, po czym wbij do niego jajko, które nada mu spójną konsystencję. Filety z piersi indyka pokrój w plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i przypraw. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce grzybowo-jaglanego farszu, a następnie zwijaj w roladki. Zrazy zepnij wykałaczką, aby zapobiec ich rozpadnięciu się w trakcie gotowania, i obtocz w mące. Roladki smaż wraz z pieczarkami, a na koniec zalej je grzybowym wywarem i duś przez około pół godziny. Podawaj z ziemniakami. Miłego gotowania.