Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
łatwe
621 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
8 sztuk
10 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski – wywar pozostaw.
Krok 2
W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.
Krok 3
Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.
Krok 4
Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.
Dobra rada:
Aby urozmaicić danie, do farszu możesz dodać pokruszony ulubiony ser.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako danie główne podczas wykwintnej kolacji lub uroczystego obiadu. Na początek suszone grzyby – prawdziwki lub podgrzybki, namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Odcedź je, ale pozostaw grzybowy wywar, który posłuży za bazę do sosu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż w garnku razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a także ugotowaną wcześniej do miękkości kaszą jaglaną. Całość przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Farsz przypraw posiekanym świeżym tymiankiem, po czym wbij do niego jajko, które nada mu spójną konsystencję. Filety z piersi indyka pokrój w plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i przypraw. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce grzybowo-jaglanego farszu, a następnie zwijaj w roladki. Zrazy zepnij wykałaczką, aby zapobiec ich rozpadnięciu się w trakcie gotowania, i obtocz w mące. Roladki smaż wraz z pieczarkami, a na koniec zalej je grzybowym wywarem i duś przez około pół godziny. Podawaj z ziemniakami. Miłego gotowania.