Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

1103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

778 osób wydrukowało

Pobierz pdf

797 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

200 gramów

8 sztuk

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Odcedź i pokrój w paski – wywar pozostaw.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj grzyby oraz kaszę. Wystudź i przełóż do miski. Dodaj listki tymianku, wbij jajko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj farsz.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry i rozbij cienko przez folię spożywczą, dopraw do smaku. Na każdy kawałek mięsa nałóż po łyżce przygotowanego farszu i zwiń jak tradycyjne zrazy.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Roladki zepnij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w rozgrzanym garnku. Pokrojone w ósemki pieczarki również dodaj do garnka i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś zrazy przez 25 minut.

Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, do farszu możesz dodać pokruszony ulubiony ser.

56

Opinie o przepisie

  • Ak

    Ak , 28.03.2022

    Smaczny i łatwy przepis lubię polecam x

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    bardzo latwy przepis Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 18.02.2016

    A jak inni nie maja na tego indyka to ta pani zaprosi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Podniesińska

    Basia Podniesińska , 17.02.2016

    Sa pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paola Paola

    Paola Paola , 17.02.2016

    Już jestem głodna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kupna

    Zofia Kupna , 17.02.2016

    Oj pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Tkaczyk

    Krysia Tkaczyk , 17.02.2016

    Indycze mieso jest zdrowe od dawna gotuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edwin Artur Waligóra

    Edwin Artur Waligóra , 17.02.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Mirosława Hoffmann

    Aleksander Mirosława Hoffmann , 17.02.2016

    A moze by tak z gaski i zdrowo i smaluszek pyszny..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Zarzecka

    Halinka Zarzecka , 17.02.2016

    Mniam pychotka chce przepis brawo xxx

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Kencki

    Bogumił Kencki , 17.02.2016

    Która zaprasza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kędzierski

    Włodzimierz Kędzierski , 17.02.2016

    W telewizji na wszystkich kanałach ciągle tylko pitraszą.Bartek "wziuneś" się za gotowanie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Luczak

    Maria Luczak , 17.02.2016

    Zrazy z indyczego mięsa są pyszne i dietetyczne,a można je nadziewac w zależności od smaku i pomyslu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Borowski

    Jozef Borowski , 17.02.2016

    a te tylko o jedzeniu i pani rosnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jasiński

    Jan Jasiński , 17.02.2016

    bardzo dobry gularz z indyka ja gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Działek

    Ewa Działek , 17.02.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 17.02.2016

    Chętnie bym się wprosił na takie jedzonko.Lubię indyka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Oksza-Klossi

    Marek Oksza-Klossi , 17.02.2016

    Od dawna jemy tylko indyka, bo podobno nie są faszerowane antybiotykami. Z indyka można właściwie zrobić wszystko to samo co z wieprzowiny, niestety..........boczku i smalcu się nie da.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grobelna

    Elzbieta Grobelna , 17.02.2016

    Stawiam na kasze jem i polecam a Indyk wiadomo sam w sobie dobry . Pozdrawiam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska , 17.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Sierawski

    Wiesław Sierawski , 17.02.2016

    Kochanie to musisz mi to zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek , 17.02.2016

    A to kiedy taki dobry obiad będzie to morze sie załapie;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowacka

    Grażyna Nowacka , 17.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 11.04.2015

    pyszne zrazy można zrobić także z piersi kurczaka mężowi bardzo smakowaly ladnie podane jak w restauracji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.02.2015

    Stanisław, zdradź nam jak je przygotowujesz. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.02.2015

    Bożena, może trzeba je jakoś przekonać? Coś am się wydaje, że takie roladki mogłyby przypaść im do gustu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Orłowska

    Bożena Orłowska , 01.02.2015

    moje wnuczki jej nie cierpią...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 01.02.2015

    wspaniałe muszę zrobić jutro ....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Kleinert

    Dariusz Kleinert , 01.02.2015

    No super a ja niemam indyka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Krzymiński

    Arkadiusz Krzymiński , 01.02.2015

    Mniam mniam myszko smacznego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiemZrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem

Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako danie główne podczas wykwintnej kolacji lub uroczystego obiadu. Na początek suszone grzyby – prawdziwki lub podgrzybki, namocz w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Odcedź je, ale pozostaw grzybowy wywar, który posłuży za bazę do sosu. Grzyby pokrój w paski i podsmaż w garnku razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a także ugotowaną wcześniej do miękkości kaszą jaglaną. Całość przełóż do miski i odstaw do przestudzenia. Farsz przypraw posiekanym świeżym tymiankiem, po czym wbij do niego jajko, które nada mu spójną konsystencję. Filety z piersi indyka pokrój w plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa i przypraw. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce grzybowo-jaglanego farszu, a następnie zwijaj w roladki. Zrazy zepnij wykałaczką, aby zapobiec ich rozpadnięciu się w trakcie gotowania, i obtocz w mące. Roladki smaż wraz z pieczarkami, a na koniec zalej je grzybowym wywarem i duś przez około pół godziny. Podawaj z ziemniakami. Miłego gotowania.