Zrazy wołowe zawijane

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

30 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i pietruszkę ugotuj w wodzie, następnie pokrój w słupki. Tak samo pokrój ogórki i słoninę - wszystkie słupki ułóż na płatach mięsa.

Krok 2

Umyte i osuszone mięso pokrój na szerokie plastry, rozbij tłuczkiem na cieniutkie płaty. Posmaruj każdy musztardą i posyp roztartą Mini kostką Knorr.

Krok 3

Zrazy ciasno zroluj, spinając wykałaczkami. Na patelni rozgrzej tłuszcz, zrazy oprósz mąką, obsmaż i przełóż do płaskiego rondla. Cebulę pokrój w piórka i również przesmaż. Wlej tłuszcz pozostały ze smażenia i dolej 1 l wody. Dodaj bulionetkę Knorr i cebulę.

Krok 4

Duś na małym ogniu. Gdy zrazy będą miękkie, wyjmij je a sos zagęść mąką, dodaj śmietanę i wymieszaj. Sos dopraw do smaku. Zrazy podawaj polane sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe zawijaneZrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane to dobra alternatywa dla popularnej pieczeni, która sprawdzi się jako codzienny obiad. Dzięki duszeniu mięso jest soczyste i miękkie, a nadzienie z pietruszki, marchewki, ogórków kiszonych oraz słoniny dodaje całości warzywnego posmaku. Zrazy serwuje się z sosem na bazie bulionu i cebuli, który zagęszcza się śmietaną. Mięso dobrze komponuje się również z innymi sosami, a także z dodatkiem suszonych grzybów, chrzanu, papryki i pomidorów lub mieszanki warzyw. Zrazy wołowe serwuj z kluskami śląskim, ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Dobrym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsnego posiłku będą też różnego rodzaju surówki i warzywa serwowane na ciepło. Sprawdzą się: czerwona kapusta, buraczki lub kapusta kiszona. Pamiętaj, by dobrze spiąć zrazy – w razie potrzeby użyj większej liczby wykałaczek. Nadzienie możesz urozmaicić też pieczarkami lub zamienić słoninę na boczek. Danie posyp na koniec posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. Poznaj przepis na tę popularną mięsną potrawę.