Toffino przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toffino

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

2 szklanki

1.5 szklanki

200 gramów

4 sztuki

320 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szkl. cukru . Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szkł. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Krok 2

Budynie ugotować na mleku i osłodzić 0,5 szkl. cukru. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń. Ubijać do momentu otrzymania jednolitej masy.

Krok 3

Śmietanę ubić. Jeśli użyliście 30% to dodaj fix do śmietany ale nie koniecznie. masę krówko-wą możesz ogrzać w garnku z ciepłą wodą aby lepiej rozprowadzić po bezach.

Krok 4

WARSTWY CIASTA: układamy ; pół biszkoptu, masę budyniową, kolejną cześć biszkoptu, śmietanę, bezy a na to szprycą do tortu dekorujemy masą krówko-wą dość obficie. Powinno chłodzić się co najmniej 12 godzin. Najlepiej pozostawić na noc. Pyszne!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toffino - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Panna Anna
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej