
Składniki
4 sztuki
320 gramów
1.5 szklanki
2 szklanki
2 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
200 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szkl. cukru . Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szkł. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.
Krok 2
Budynie ugotować na mleku i osłodzić 0,5 szkl. cukru. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń. Ubijać do momentu otrzymania jednolitej masy.
Krok 3
Śmietanę ubić. Jeśli użyliście 30% to dodaj fix do śmietany ale nie koniecznie. masę krówko-wą możesz ogrzać w garnku z ciepłą wodą aby lepiej rozprowadzić po bezach.
Krok 4
WARSTWY CIASTA: układamy ; pół biszkoptu, masę budyniową, kolejną cześć biszkoptu, śmietanę, bezy a na to szprycą do tortu dekorujemy masą krówko-wą dość obficie. Powinno chłodzić się co najmniej 12 godzin. Najlepiej pozostawić na noc. Pyszne!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej