Wieprzowina ze śliwkami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina ze śliwkami i morelami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

10 dekagramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Po 2 godzinach przełóż na blachę i posyp wiórkami masła. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Morele i śliwki zalej wodą i ugotuj. Część zmiksuj na sos, przypraw sokiem z cytryny.

Krok 4

Upieczone mięso pokrój w plastry i polej sosem. Udekoruj owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina  ze śliwkami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Pizza ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej