Barszcz czerwony à la grzaniec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony à la grzaniec

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

0.25 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz warzywa, zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.

Krok 2

Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli barszcz będzie za słodki, dodaj trochę więcej soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony à la grzaniec  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony à la grzaniec Barszcz czerwony à la grzaniec

Barszcz czerwony à la grzaniec jest dobrą propozycją na jesienne i zimowe wieczory. Cechuje się interesującym smakiem, który zyskuje dzięki odpowiednim przyprawom. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gwiazdkę anyżu, goździki, laskę cynamonu i ziele angielskie. Taką mieszankę przypraw należy umieścić w bulionie warzywnym, który przygotujesz w prosty sposób z marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Gotową zupę należy podawać po wcześniejszym przecedzeniu jej przez sito. Smak podkreślisz miodem, sokiem i skórką z cytryny oraz drobno startym korzeniem imbiru. Podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami: sprawdzą się uszka z kapustą i grzybami, wcześniej ugotowane i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki czy krokiety z farszem pieczarkowym. Dobrym wyborem będzie również serwowanie z kromkami świeżego chleba razowego na żytnim zakwasie. Talerze z zupą udekoruj drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smaczny barszcz czerwony i przyrządź go przy najbliższej okazji.