Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
0.25 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz warzywa, zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.
Krok 2
Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Podawaj.
Dobra rada:
Jeśli barszcz będzie za słodki, dodaj trochę więcej soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony à la grzaniec
Barszcz czerwony à la grzaniec jest dobrą propozycją na jesienne i zimowe wieczory. Cechuje się interesującym smakiem, który zyskuje dzięki odpowiednim przyprawom. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gwiazdkę anyżu, goździki, laskę cynamonu i ziele angielskie. Taką mieszankę przypraw należy umieścić w bulionie warzywnym, który przygotujesz w prosty sposób z marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Gotową zupę należy podawać po wcześniejszym przecedzeniu jej przez sito. Smak podkreślisz miodem, sokiem i skórką z cytryny oraz drobno startym korzeniem imbiru. Podawaj na gorąco z wybranymi dodatkami: sprawdzą się uszka z kapustą i grzybami, wcześniej ugotowane i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki czy krokiety z farszem pieczarkowym. Dobrym wyborem będzie również serwowanie z kromkami świeżego chleba razowego na żytnim zakwasie. Talerze z zupą udekoruj drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na wyjątkowo smaczny barszcz czerwony i przyrządź go przy najbliższej okazji.