
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
600 gramów
4 sztuki
25 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
20 gramów
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
400 gramów
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir, czosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, drobno posiekaj chili. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelni, bez dodatku tłuszczu, upraż migdały na złoty kolor.

Krok 2
Sok i skórkę z cytryny, część czosnku oraz imbiru, a także część startej cebuli połącz z jogurtem. Dodaj połowę przyprawy Garam Masala Knorr i łyżeczkę soli. W powstałej marynacie zanurz mięso i pozostaw je na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż Goździki z Indonezji Knorr i cynamon. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodaj cebulę, chili i czosnek. Całość smaż przez chwilę i dodaj pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i resztę startego imbiru. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Krok 4
Piersi kurczaka obsmaż na patelni, dodaj do sosu i duś 10 minut. Następnie dodaj pozostałą marynatę z jogurtu, wcześniej hartując ją odrobiną gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Krok 5
Na patelni, na której był podsmażany kurczak, usmaż na złoty kolor szalotkę. W mikrofali lub na patelni podgrzej chlebki pita. Gotowego kurczaka podawaj z chlebkiem pita z posiekaną natką kolendry, uprażonymi migdałami i podsmażoną cebulką.


Dobra rada:
Możesz wzbogacić smak kurczaka, dodając do niego łyżeczkę kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala
Kurczak to dla Ciebie jeden z najważniejszych produktów obiadowych? Na szczęście z kurczakiem nie można się nudzić! Z delikatnego drobiowego mięsa wyczarujemy wiele pysznych potraw. Tym razem czas na kurczaka tikka masala, czyli brytyjskie danie oparte na kuchni orientalnej. Koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Dla miłośników potraw z kurczaka. Tego specjału nie możesz sobie odmówić!
Na jaką okazję?
Kurczak tikka masala jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Dokładka gwarantowana!
Czy wiesz, że?
Kurczak tikka masala to marynowane, a następnie smażone lub grillowane drobiowe piersi. Podaje się je w śmietanowym sosie masala z pomidorów oraz przypraw.
Dla urozmaicenia:
Danie najlepiej smakuje z chlebkiem pita. Bo kurczak nie zawsze musi być w duecie z ziemniakami!