
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
600 gramów
4 sztuki
25 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
20 gramów
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
400 gramów
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir, czosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, drobno posiekaj chili. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelni, bez dodatku tłuszczu, upraż migdały na złoty kolor.

Krok 2
Sok i skórkę z cytryny, część czosnku oraz imbiru, a także część startej cebuli połącz z jogurtem. Dodaj połowę przyprawy Garam Masala Knorr i łyżeczkę soli. W powstałej marynacie zanurz mięso i pozostaw je na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż Goździki z Indonezji Knorr i cynamon. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodaj cebulę, chili i czosnek. Całość smaż przez chwilę i dodaj pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i resztę startego imbiru. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Krok 4
Piersi kurczaka obsmaż na patelni, dodaj do sosu i duś 10 minut. Następnie dodaj pozostałą marynatę z jogurtu, wcześniej hartując ją odrobiną gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Krok 5
Na patelni, na której był podsmażany kurczak, usmaż na złoty kolor szalotkę. W mikrofali lub na patelni podgrzej chlebki pita. Gotowego kurczaka podawaj z chlebkiem pita z posiekaną natką kolendry, uprażonymi migdałami i podsmażoną cebulką.


Dobra rada:
Możesz wzbogacić smak kurczaka, dodając do niego łyżeczkę kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala
Kurczak to dla Ciebie jeden z najważniejszych produktów obiadowych? Na szczęście z kurczakiem nie można się nudzić! Z delikatnego drobiowego mięsa wyczarujemy wiele pysznych potraw. Tym razem czas na kurczaka tikka masala, czyli brytyjskie danie oparte na kuchni orientalnej. Koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Dla miłośników potraw z kurczaka. Tego specjału nie możesz sobie odmówić!
Na jaką okazję?
Kurczak tikka masala jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Dokładka gwarantowana!
Czy wiesz, że?
Kurczak tikka masala to marynowane, a następnie smażone lub grillowane drobiowe piersi. Podaje się je w śmietanowym sosie masala z pomidorów oraz przypraw.
Dla urozmaicenia:
Danie najlepiej smakuje z chlebkiem pita. Bo kurczak nie zawsze musi być w duecie z ziemniakami!



































