Kurczak tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

600 gramów

4 sztuki

25 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Imbir, czosnek i cebulę obierz oraz zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, drobno posiekaj chili. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelni, bez dodatku tłuszczu, upraż migdały na złoty kolor.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Sok i skórkę z cytryny, część czosnku oraz imbiru, a także część startej cebuli połącz z jogurtem. Dodaj połowę przyprawy Garam Masala Knorr i łyżeczkę soli. W powstałej marynacie zanurz mięso i pozostaw je na co najmniej 12 godzin.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż Goździki z Indonezji Knorr i cynamon. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodaj cebulę, chili i czosnek. Całość smaż przez chwilę i dodaj pozostałą część przyprawy Garam Masala Knorr. Smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i resztę startego imbiru. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zrobi się gęsty.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Piersi kurczaka obsmaż na patelni, dodaj do sosu i duś 10 minut. Następnie dodaj pozostałą marynatę z jogurtu, wcześniej hartując ją odrobiną gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Na patelni, na której był podsmażany kurczak, usmaż na złoty kolor szalotkę. W mikrofali lub na patelni podgrzej chlebki pita. Gotowego kurczaka podawaj z chlebkiem pita z posiekaną natką kolendry, uprażonymi migdałami i podsmażoną cebulką.

Kurczak tikka masala - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz wzbogacić smak kurczaka, dodając do niego łyżeczkę kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 28.03.2020

    TAK. Zamiast udka z kurczaka można dodać 800 g krewetek, jagnięciny lub wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak to dla Ciebie jeden z najważniejszych produktów obiadowych? Na szczęście z kurczakiem nie można się nudzić! Z delikatnego drobiowego mięsa wyczarujemy wiele pysznych potraw. Tym razem czas na kurczaka tikka masala, czyli brytyjskie danie oparte na kuchni orientalnej. Koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Dla miłośników potraw z kurczaka. Tego specjału nie możesz sobie odmówić!

Na jaką okazję?

Kurczak tikka masala jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Dokładka gwarantowana!

Czy wiesz, że?

Kurczak tikka masala to marynowane, a następnie smażone lub grillowane drobiowe piersi. Podaje się je w śmietanowym sosie masala z pomidorów oraz przypraw.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje z chlebkiem pita. Bo kurczak nie zawsze musi być w duecie z ziemniakami!