Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

5 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

8 plastrów

1 sztuka

5 łyżek

8 plastrów

5 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Miskę odstaw na 30 minut do ciepłego miejsca (np. do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki w razie potrzeby podsyp mąką.

Krok 3

Mini kostki czosnek Knorr rozetrzyj i wymieszaj z papryką. Pomidora pokrój w półplastry, salami na połówki, a zieloną paprykę w cienkie paski.

Krok 1

Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Wszystko utrzyj, dodaj bazylię, następnie wlej do miski z mąką. Wyrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto będzie od niej odchodzić.

Krok 4

Ciasto podziel na 5 równych kawałków i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj ketchupem pikantnym. Na każdym placku na środku ułóż po 3 kawałki salami, na nich ułóż połówki pomidora oraz paski papryki. Wszystko posyp mixem przypraw mini kostki Knorra i papryki. Na wierzchu ułóż po 1 łyżce tartego żółtego sera.

Krok 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, z termoobiegiem na 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerki z salami, pomidorami i zieloną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej