Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
łatwe
1116 osób zapisało

Składniki
2 słoiki
1 łyżeczka
1 słoik
400 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż rozdrobnione składniki, dodaj następnie pastę curry.
Krok 2
Dodaj mieszankę Knorr, kumin i kolendrę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj do garnka i smaż minutę.
Krok 3
Następnie dodaj do garnka pomidory, mleko kokosowe oraz bulion. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.
Krok 4
Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp pokrojoną drobno świeżą kolendrą.
Dobra rada:
Jeśli nie masz bulionu, użyj takiej samej ilości wody i kostki rosołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
Pomidorowa to jedna z popularniejszych zup w Polsce. Najczęściej przygotowujemy ją z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Choć jej tradycyjna receptura jest powszechnie znana, nie każdy zdaje sobie sprawę, że przepis na pomidorówkę można nieco zmodyfikować. Pora zaczerpnąć inspiracji z najodleglejszych zakątków świata! Sięgnij po przepis na indyjską zupę pomidorową z napojem kokosowym.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swoje gotowanie i przygotować tradycyjne dania w nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Indyjska zupa pomidorowa z sokiem kokosowym to pomysł na wyrazisty obiad – a to wszystko za sprawą aromatycznych przypraw.
Czy wiesz, że?
Sok kokosowy znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata jako alternatywa dla mleka krowiego. W Indiach i Tajlandii jest podstawowym składnikiem dań głównych i deserów. Łagodzi smak pikantnych przypraw oraz służy do zagęszczania zup.
Dla urozmaicenia:
Zupę indyjską możesz podać np. z ryżem.