Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
łatwe
1213 osób zapisało

Składniki
2 słoiki
1 łyżeczka
1 słoik
400 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż rozdrobnione składniki, dodaj następnie pastę curry.

Krok 2
Dodaj mieszankę Knorr, kumin i kolendrę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj do garnka i smaż minutę.

Krok 3
Następnie dodaj do garnka pomidory, napój kokosowy oraz bulion. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Krok 4
Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp pokrojoną drobno świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jeśli nie masz bulionu, użyj takiej samej ilości wody i kostki rosołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
Pomidorowa to jedna z popularniejszych zup w Polsce. Najczęściej przygotowujemy ją z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Choć jej tradycyjna receptura jest powszechnie znana, nie każdy zdaje sobie sprawę, że przepis na pomidorówkę można nieco zmodyfikować. Pora zaczerpnąć inspiracji z najodleglejszych zakątków świata! Sięgnij po przepis na indyjską zupę pomidorową z napojem kokosowym.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swoje gotowanie i przygotować tradycyjne dania w nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Indyjska zupa pomidorowa z sokiem kokosowym to pomysł na wyrazisty obiad – a to wszystko za sprawą aromatycznych przypraw.
Czy wiesz, że?
Sok kokosowy znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata jako alternatywa dla mleka krowiego. W Indiach i Tajlandii jest podstawowym składnikiem dań głównych i deserów. Łagodzi smak pikantnych przypraw oraz służy do zagęszczania zup.
Dla urozmaicenia:
Zupę indyjską możesz podać np. z ryżem.