Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
624 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 słoiki

1 łyżeczka

1 słoik

400 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż rozdrobnione składniki, dodaj następnie pastę curry.

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj mieszankę Knorr, kumin i kolendrę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj do garnka i smaż minutę.

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj do garnka pomidory, napój kokosowy oraz bulion. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp pokrojoną drobno świeżą kolendrą.

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz bulionu, użyj takiej samej ilości wody i kostki rosołowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowymPomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym

Pomidorowa to jedna z popularniejszych zup w Polsce. Najczęściej przygotowujemy ją z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Choć jej tradycyjna receptura jest powszechnie znana, nie każdy zdaje sobie sprawę, że przepis na pomidorówkę można nieco zmodyfikować. Pora zaczerpnąć inspiracji z najodleglejszych zakątków świata! Sięgnij po przepis na indyjską zupę pomidorową z napojem kokosowym.

Dla kogo?

Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swoje gotowanie i przygotować tradycyjne dania w nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Indyjska zupa pomidorowa z sokiem kokosowym to pomysł na wyrazisty obiad – a to wszystko za sprawą aromatycznych przypraw.

Czy wiesz, że?

Sok kokosowy znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata jako alternatywa dla mleka krowiego. W Indiach i Tajlandii jest podstawowym składnikiem dań głównych i deserów. Łagodzi smak pikantnych przypraw oraz służy do zagęszczania zup.

Dla urozmaicenia:

Zupę indyjską możesz podać np. z ryżem.