Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
łatwe
1216 osób zapisało

Składniki
2 słoiki
1 łyżeczka
1 słoik
400 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż rozdrobnione składniki, dodaj następnie pastę curry.

Krok 2
Dodaj mieszankę Knorr, kumin i kolendrę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj do garnka i smaż minutę.

Krok 3
Następnie dodaj do garnka pomidory, napój kokosowy oraz bulion. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Krok 4
Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp pokrojoną drobno świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jeśli nie masz bulionu, użyj takiej samej ilości wody i kostki rosołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym
Pomidorowa to jedna z popularniejszych zup w Polsce. Najczęściej przygotowujemy ją z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Choć jej tradycyjna receptura jest powszechnie znana, nie każdy zdaje sobie sprawę, że przepis na pomidorówkę można nieco zmodyfikować. Pora zaczerpnąć inspiracji z najodleglejszych zakątków świata! Sięgnij po przepis na indyjską zupę pomidorową z napojem kokosowym.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swoje gotowanie i przygotować tradycyjne dania w nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Indyjska zupa pomidorowa z sokiem kokosowym to pomysł na wyrazisty obiad – a to wszystko za sprawą aromatycznych przypraw.
Czy wiesz, że?
Sok kokosowy znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata jako alternatywa dla mleka krowiego. W Indiach i Tajlandii jest podstawowym składnikiem dań głównych i deserów. Łagodzi smak pikantnych przypraw oraz służy do zagęszczania zup.
Dla urozmaicenia:
Zupę indyjską możesz podać np. z ryżem.