Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
20 gramów
400 gramów
60 gramów
1 sztuka
10 gramów
5 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 ziarna
35 gramów
0.5 sztuki
1.5 litra
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 listek
100 gramów
4 łyżki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie mięso. Następnie obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki: seler, marchew, pietruszkę. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni z obu stron. Kapustę pak choi umyj i odkrój korzeń od liści. Liście zostaw na potem, a do sporządzenia wywaru użyj korzeń. Obierz kawałek imbiru i pokrój na kilka kawałeczków. Połowę papryczki chili pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj trawę cytrynową, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Bulion doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 1 godziny pod przykryciem, co jakiś czas wyciągając szumowiny.
Krok 2
Kiedy wywar nabierze intensywnego smaku, odcedź go, aby pozostał czysty bulion. Mięso z kurczaka poszarp na małe kawałki i zostaw w osobnej miseczce. Pozostałe składniki z wywaru już nie będą potrzebne.
Krok 3
Do bulionu dodaj skórkę z limonki, fasolkę szparagową i uprzednio umyty groszek cukrowy. Następnie dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem kokosowym. Pozostałą papryczkę chili dokładnie posiekaj i dorzuć do garnka. Świeżą kolendrę posiekaj i połowę z niej wrzuć do garnka, drugą połowę zostaw do podania. Pokrój w paski liście kapusty i wrzuć do bulionu. Zupę gotuj ok. 5 minut. W między czasie pokrój ogórka nie obierając go ze skórki w pół plastry i dorzuć po 5 minutach. Następnie gotuj jeszcze 3 minuty. W między czasie przygotuj makaron ryżowy zgodnie instrukcją.
Krok 4
Zupę nalej do miseczek i do każdej dodaj odrobinę mięsa z kurczaka i makaron ryżowy. Podawaj ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej