Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

400 gramów

60 gramów

1 sztuka

10 gramów

5 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 ziarna

35 gramów

0.5 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 listek

100 gramów

4 łyżki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie mięso. Następnie obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki: seler, marchew, pietruszkę. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni z obu stron. Kapustę pak choi umyj i odkrój korzeń od liści. Liście zostaw na potem, a do sporządzenia wywaru użyj korzeń. Obierz kawałek imbiru i pokrój na kilka kawałeczków. Połowę papryczki chili pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do dużego garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj trawę cytrynową, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Bulion doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 1 godziny pod przykryciem, co jakiś czas wyciągając szumowiny.

Krok 2

Kiedy wywar nabierze intensywnego smaku, odcedź go, aby pozostał czysty bulion. Mięso z kurczaka poszarp na małe kawałki i zostaw w osobnej miseczce. Pozostałe składniki z wywaru już nie będą potrzebne.

Krok 3

Do bulionu dodaj skórkę z limonki, fasolkę szparagową i uprzednio umyty groszek cukrowy. Następnie dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem kokosowym. Pozostałą papryczkę chili dokładnie posiekaj i dorzuć do garnka. Świeżą kolendrę posiekaj i połowę z niej wrzuć do garnka, drugą połowę zostaw do podania. Pokrój w paski liście kapusty i wrzuć do bulionu. Zupę gotuj ok. 5 minut. W między czasie pokrój ogórka nie obierając go ze skórki w pół plastry i dorzuć po 5 minutach. Następnie gotuj jeszcze 3 minuty. W między czasie przygotuj makaron ryżowy zgodnie instrukcją.

Krok 4

Zupę nalej do miseczek i do każdej dodaj odrobinę mięsa z kurczaka i makaron ryżowy. Podawaj ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

DIETETYK DietaAli

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa azjatycka Misz Masz z gotowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej