Przychodzi wiosna, wokół robi się coraz bardziej zielono. Chcemy trochę odpocząć od pieczonych mięs i zup. Dziś w związku z tym dużo o sałatach. A temat jest niezwykle obszerny i miły memu sercu. Jako miłośnik wszelakich sałat mam ogromne szczęście. Mieszkam w Holandii, gdzie w szklarniach rośnie nieskończona ilość odmian sałaty, dostępnych przez cały rok. Jestem jednak pewien, że i w Waszych sklepach dostępna jest wystarczająco duża liczba rozmaitych liściastych smakołyków.


Ostatnio udałem się na “łowy” do pobliskiego supermarketu znalazłem tam ogromne bogactwo kolorów, faktur i smaków w dziale sałat. Poznajcie moje ulubione. Czyli wszystkie.
Sałata masłowa – chyba najbardziej popularna, bardzo delikatna i intensywnie jasnozielona. Lubię ją za łagodny i lekko słodki smak. Przypomina mi gorące słoneczne lato i sałaty przyrządzane dla nas przez mamę.
Sałata lodowa - ma bardzo delikatny, orzechowy, świeży smak. Jest krucha i chrupiąca, pasuje do tacos, hamburgerów i innych szybkich dań. Długo pozostaje świeża, świetnie sprawdza się w kanapkach.
Rukola – mój faworyt do sałat mieszanych i śródziemnomorskich, pikantna, lekko pieprzna, z wyczuwalnym aromatem cytrynowym. Ma charakterystyczny smak i kształt liści, nie sposób jej pomylić. Jest dość nietrwała.

Frisee – o kędzierzawych, podłużnych liściach, w różnych odcieniach zieleni. Jej liście dodadzą koloru i struktury każdej sałacie, jeśli oczekujemy wyjątkowego smaku, dodatek frisee to zapewni. Ma lekko gorzki smak, który zostaje w ustach nieco dłużej. Frisee należy do sałat z grupy endywii, więc może być także gotowana.

Sałata rzymska i little gem - są zbliżone w smaku, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. Najlepsze do sałatki cezar. Dobrze komponują się z parmezanem i anchois.

Listki botwinki – kiedy dodamy trochę do sałaty, jej smak natychmiast stanie się nietuzinkowy. Czerwone, chrupkie żyłki w liściu i delikatny ziemisty smak czynią z niej wyjątkowy dodatek do sałat mieszanych.


Roszponka – ma delikatne liście z subtelnym, aksamitnie orzechowym smakiem. W krajach anglojęzycznych znana jest także, jako “lamb lettuce” (sałatka baranka), bo jej liście kształtem przypominają język małego jagnięcia.

Lollo rosso – sałata o luźnych liściach, które mogą być fioletowe lub ciemnoczerwone. W smaku jest orzechowa i lekko gorzka. Dodaje koloru i smaku łagodniejszym sałatom. Pięknie dekoruje wszelkie kanapki.
Rukiew wodna - cierpka, ostra i pieprzna; jest jędrna, krucha i bardzo dobrze komponuje się z delikatnymi serami i innymi delikatnymi i mniej wyrazistymi dodatkami.