O sposobach przygotowania sałat mógłbym opowiadać i opowiadać, bez końca. Poprzednio tak się rozpisałem, że aż zgłodniałem. Dziś siadam do komputera najedzony (zobaczymy, czy to pomoże!) i kontynuuję temat dodatków do sałaty, dzięki którym stanie się ona wspaniałym, pełnym daniem na lancz, obiad lub kolację.
![]()
Ostatnim razem pracowaliśmy nad stworzeniem wersji wegetariańskiej. Dziś idziemy o krok dalej i do sałaty dodamy też mięsa lub wędliny, a także ryby i owoce morza. W jakich kombinacjach?
Moje ulubione mięsne dodatki to boczek, gotowana lub sezonowana (dojrzewająca) szynka, a także grillowany lub wędzony kurczak. Świetnie się połączą z:
1. Serami: startymi twardymi (np. typu parmezan, słona ricotta, inny ulubiony żółty ser), kozimi, miękkimi.
2. Warzywami: pomidorem, cebulą, dymką, pieczarkami, szparagami (blanszowanymi lub lekko grillowanymi).
3. Ziołami: szczypiorkiem, natką pietruszki, estragonem.
4. Jajkami: gotowanymi na twardo lub w koszulkach.
5. Chrupiącymi gotowymi lub domowymi grzankami.
Wystarczy połączyć wybrane składniki i… właśnie stworzyliście pyszne danie! Każdy ma swój ulubiony przepis na sałatę. Jestem przekonany, że Wasi przyjaciele chętnie podzielą się swoimi, jeśli ich tylko poprosicie.
![]()
Jednym z moich ulubionych przepisów jest ten poniżej. Ciekawy jestem, czy odgadniecie, co to za sałatka?
Wymieszajcie w misce umyte, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty rzymskiej z grillowanymi kawałkami boczku (lub w lżejszej wersji – grillowanym kurczakiem) i wiórkami twardego żółtego sera typu parmezan. Wcześniej przygotujcie dressing z filecików anchois, czosnku, tartego parmezanu, surowego żółtka (możecie z niego zrezygnować, zastępując je majonezem), musztardy i soku z cytryny. Dodajcie do miski z sałatą, uzupełnijcie krutonami i voilà, oto klasyczna sałata Cezar. Palce lizać! Jeżeli chcielibyście zaoszczędzić czas, użyjcie po prostu sosu sałatkowego Knorr Sałatka Cezar. Opakowanie zawiera także smakowite grzanki czosnkowe.
Naprawdę trudno jest mi wybrać dla Was konkretną recepturę. Moja miłość do sałat jest wielka, a przepisów jest tak dużo... OK, dość rozważań, czas na kolejny etap wtajemniczenia!
Do sałat warto dodać ryby lub owoce morza. Spróbujcie ryb wędzonych (łosoś, pstrąg, makrela), filetów o białym, jędrnym mięsie (dorsz, halibut, sandacz, łupacz), popularnego tuńczyka lub gotowanych krewetek. Łączymy je z:
1. Owocami: szczególnie jabłkami, mango i papają, oliwkami, cytrusami, kaparami.
2. Jajkami: gotowanymi na twardo lub w koszulkach
3. Warzywami: suszonymi pomidorami, pomidorami, dymką, koprem włoskim (fenkułem), szparagami i świeżym ogórkiem.
4. Ziołami: natką pietruszki, bazylią, kolendrą.
5. Chrupiącymi tostami.
Sami widzicie, że do stworzenia wspaniałej sałaty nie potrzeba wielu składników, wystarczą proste, dobrej jakości składniki. Chcecie jeszcze jeden przepis?
Wymieszajcie w misce kilka umytych, osuszonych liści sałaty z oliwkami, suszonymi pomidorami, szparagami (w sezonie) lub bardzo cienko pokrojonym koprem włoskim. Doprawcie odrobiną cytrynowego dressingu, a na wierzch ułóżcie kawałki grillowanej lub wędzonej ryby. Ach, co to jest za smak!
W następnym odcinku napiszę o sekretach dobrego dressingu. Tak, znowu będzie o sałatkach – ale uprzedzałem, to dla mnie temat-rzeka. I przepłyniecie ją razem ze mną!
Ostatnim razem pracowaliśmy nad stworzeniem wersji wegetariańskiej. Dziś idziemy o krok dalej i do sałaty dodamy też mięsa lub wędliny, a także ryby i owoce morza. W jakich kombinacjach?
Moje ulubione mięsne dodatki to boczek, gotowana lub sezonowana (dojrzewająca) szynka, a także grillowany lub wędzony kurczak. Świetnie się połączą z:
1. Serami: startymi twardymi (np. typu parmezan, słona ricotta, inny ulubiony żółty ser), kozimi, miękkimi.
2. Warzywami: pomidorem, cebulą, dymką, pieczarkami, szparagami (blanszowanymi lub lekko grillowanymi).
3. Ziołami: szczypiorkiem, natką pietruszki, estragonem.
4. Jajkami: gotowanymi na twardo lub w koszulkach.
5. Chrupiącymi gotowymi lub domowymi grzankami.
Wystarczy połączyć wybrane składniki i… właśnie stworzyliście pyszne danie! Każdy ma swój ulubiony przepis na sałatę. Jestem przekonany, że Wasi przyjaciele chętnie podzielą się swoimi, jeśli ich tylko poprosicie.
Jednym z moich ulubionych przepisów jest ten poniżej. Ciekawy jestem, czy odgadniecie, co to za sałatka?
Wymieszajcie w misce umyte, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty rzymskiej z grillowanymi kawałkami boczku (lub w lżejszej wersji – grillowanym kurczakiem) i wiórkami twardego żółtego sera typu parmezan. Wcześniej przygotujcie dressing z filecików anchois, czosnku, tartego parmezanu, surowego żółtka (możecie z niego zrezygnować, zastępując je majonezem), musztardy i soku z cytryny. Dodajcie do miski z sałatą, uzupełnijcie krutonami i voilà, oto klasyczna sałata Cezar. Palce lizać! Jeżeli chcielibyście zaoszczędzić czas, użyjcie po prostu sosu sałatkowego Knorr Sałatka Cezar. Opakowanie zawiera także smakowite grzanki czosnkowe.
Naprawdę trudno jest mi wybrać dla Was konkretną recepturę. Moja miłość do sałat jest wielka, a przepisów jest tak dużo... OK, dość rozważań, czas na kolejny etap wtajemniczenia!
Do sałat warto dodać ryby lub owoce morza. Spróbujcie ryb wędzonych (łosoś, pstrąg, makrela), filetów o białym, jędrnym mięsie (dorsz, halibut, sandacz, łupacz), popularnego tuńczyka lub gotowanych krewetek. Łączymy je z:
1. Owocami: szczególnie jabłkami, mango i papają, oliwkami, cytrusami, kaparami.
2. Jajkami: gotowanymi na twardo lub w koszulkach
3. Warzywami: suszonymi pomidorami, pomidorami, dymką, koprem włoskim (fenkułem), szparagami i świeżym ogórkiem.
4. Ziołami: natką pietruszki, bazylią, kolendrą.
5. Chrupiącymi tostami.
Sami widzicie, że do stworzenia wspaniałej sałaty nie potrzeba wielu składników, wystarczą proste, dobrej jakości składniki. Chcecie jeszcze jeden przepis?
Wymieszajcie w misce kilka umytych, osuszonych liści sałaty z oliwkami, suszonymi pomidorami, szparagami (w sezonie) lub bardzo cienko pokrojonym koprem włoskim. Doprawcie odrobiną cytrynowego dressingu, a na wierzch ułóżcie kawałki grillowanej lub wędzonej ryby. Ach, co to jest za smak!
W następnym odcinku napiszę o sekretach dobrego dressingu. Tak, znowu będzie o sałatkach – ale uprzedzałem, to dla mnie temat-rzeka. I przepłyniecie ją razem ze mną!
Komentarze (0)