Mus z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus z tuńczyka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 dekagramy

8 sztuk

200 mililitrów

2 łyżki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. 4 korniszony pokrój na małe kawałki, kapary na połówki.

Krok 2

Masło* roztop, dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj i dodaj kapary, 4 korniszony oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do ryby. Wymieszaj.

Krok 4

Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo do ryby cały czas mieszając. Dopraw pieprzem oraz solą.

Krok 5

Z białek ubij pianę i również dodaj do ryby.

Krok 6

Masę włóż do formy i chłodź przez 3 godziny przed podaniem, aby stężała.

Krok 7

Pozostałe 4 korniszony przekrój na połowy i udekoruj nimi mus.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej