
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
200 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 dekagramy
8 sztuk
200 mililitrów
2 łyżki
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. 4 korniszony pokrój na małe kawałki, kapary na połówki.
Krok 2
Masło* roztop, dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj i dodaj kapary, 4 korniszony oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do ryby. Wymieszaj.
Krok 4
Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo do ryby cały czas mieszając. Dopraw pieprzem oraz solą.
Krok 5
Z białek ubij pianę i również dodaj do ryby.
Krok 6
Masę włóż do formy i chłodź przez 3 godziny przed podaniem, aby stężała.
Krok 7
Pozostałe 4 korniszony przekrój na połowy i udekoruj nimi mus.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























