
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
200 mililitrów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 dekagramy
8 sztuk
200 mililitrów
2 łyżki
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. 4 korniszony pokrój na małe kawałki, kapary na połówki.
Krok 2
Masło* roztop, dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj i dodaj kapary, 4 korniszony oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do ryby. Wymieszaj.
Krok 4
Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo do ryby cały czas mieszając. Dopraw pieprzem oraz solą.
Krok 5
Z białek ubij pianę i również dodaj do ryby.
Krok 6
Masę włóż do formy i chłodź przez 3 godziny przed podaniem, aby stężała.
Krok 7
Pozostałe 4 korniszony przekrój na połowy i udekoruj nimi mus.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej