Mus z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus z tuńczyka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 dekagramy

8 sztuk

200 mililitrów

2 łyżki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. 4 korniszony pokrój na małe kawałki, kapary na połówki.

Krok 2

Masło* roztop, dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj i dodaj kapary, 4 korniszony oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do ryby. Wymieszaj.

Krok 4

Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo do ryby cały czas mieszając. Dopraw pieprzem oraz solą.

Krok 5

Z białek ubij pianę i również dodaj do ryby.

Krok 6

Masę włóż do formy i chłodź przez 3 godziny przed podaniem, aby stężała.

Krok 7

Pozostałe 4 korniszony przekrój na połowy i udekoruj nimi mus.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej