Domowe hamburgery z mielonym mięsem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe hamburgery

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

150 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mielone mięso mieszamy z przyprawami, twarożkiem, kaszą i jajkiem. Formujemy 4 okrągłe kotlety, które następnie grillujemy z obu stron przez parę minut.

Krok 2

Każdą z bułek przekrajamy na pół (możemy je chwilkę podgrzać na grillu). Spód bułki smarujemy ketchupem i musztardą, kładziemy gorącego kotleta, na którym układamy plasterki pomidora i liść sałaty.

Krok 3

Przykrywamy wierzchem bułki i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe hamburgery - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe hamburgeryDomowe hamburgery

Smaczne hamburgery, smakiem dorównujące tym, które sprzedawane są w modnych food truckach, z powodzeniem przygotujesz samodzielnie. Koniecznie wypróbuj ich wersji z mięsem mielonym. Dobrym wyborem będzie np. antrykot wołowy. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli wybierzesz ten, który zmielony został dość grubo – dzięki temu kotlety będą miały wyraźnie wyczuwalne kawałki mięsa. Dopraw je suszonymi ziołami, takimi jak: bazylia, oregano, cząber czy tymianek. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do niego niewielką ilość pieprzu kajeńskiego lub drobno posiekany czosnek. Mięso możesz zastąpić soją, ciecierzycą lub soczewicą. Kotlety podsmażaj na patelni do czasu uzyskania przez nie złocistego koloru. Dobrym sposobem będzie również przyrządzenie ich na grillu. Przygotowując hamburgery, zadbaj o smaczne pieczywo. Sprawdzą się świeże kajzerki posypane sezamem lub makiem. Posmaruj je ketchupem, musztardą lub majonezem. Do bardziej wykwintnej wersji użyj sosu holenderskiego, duńskiego czy miodowo-musztardowego. Przekrój bułki i umieść w nich kotlet, liść sałaty i plaster pomidora. W sezonie letnim wypróbuj wersji z pieczonymi kawałkami bakłażana i cukinii. Zimą sprawdzą się za to marynowane warzywa, np. korniszony lub papryka. Koniecznie sprawdź nasz przepis i podziel się swoją opinią.