
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
100 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
0.5 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
null
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Z białek ubij pianę i dodaj do mąki. Przypraw solą i gałką muszkatołową.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w plastry. Oprócz solą, pieprzem, obtocz w zieleninie i zanurz w cieście.
Krok 3
Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i udekoruj pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej