
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
100 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
0.5 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
null
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Z białek ubij pianę i dodaj do mąki. Przypraw solą i gałką muszkatołową.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w plastry. Oprócz solą, pieprzem, obtocz w zieleninie i zanurz w cieście.
Krok 3
Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i udekoruj pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej