
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
100 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
0.5 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
null
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Z białek ubij pianę i dodaj do mąki. Przypraw solą i gałką muszkatołową.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w plastry. Oprócz solą, pieprzem, obtocz w zieleninie i zanurz w cieście.
Krok 3
Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i udekoruj pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej