Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Krok 2

Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).

Krok 3

Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).

Krok 4

Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Krok 5

Kotleciki smaż na oleju z masłem - na średnim ogniu - po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

Krok 6

Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 7

Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret. I np. pieczarkami w śmietanie. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym.

Krok 8

UWAGA: Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki.

Tagi:kotlet
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej