Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Krok 2

Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).

Krok 3

Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).

Krok 4

Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.

Krok 5

Kotleciki smaż na oleju z masłem - na średnim ogniu - po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.

Krok 6

Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 7

Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret. I np. pieczarkami w śmietanie. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym.

Krok 8

UWAGA: Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki.

Tagi:kotlet
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej