
Składniki
800 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
65 gramów
45 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i zrób puree.
Krok 2
Do puree dodaj grysik, mąkę, mleko, jajko, gałkę muszkatołową i sól. Wyrób ciasto.
Krok 3
Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na plastry jednakowej grubości.
Krok 4
Uformuj owalne placuszki.
Krok 5
Smaż je na rozgrzanej oliwie do czasu, gdy zyskają złoty kolor. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























