
Składniki
800 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
65 gramów
45 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i zrób puree.
Krok 2
Do puree dodaj grysik, mąkę, mleko, jajko, gałkę muszkatołową i sól. Wyrób ciasto.
Krok 3
Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na plastry jednakowej grubości.
Krok 4
Uformuj owalne placuszki.
Krok 5
Smaż je na rozgrzanej oliwie do czasu, gdy zyskają złoty kolor. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej