Gicz cielęca w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gicz cielęca w sosie śmietanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

null

250 mililitrów

250 gramów

1 pęczek

null

1 sztuka

400 gramów

150

1 szklanka

2 kilogramy

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.

Krok 3

Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.

Krok 4

Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.

Krok 6

Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.

Krok 7

Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.

Krok 8

Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej