Gicz cielęca w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gicz cielęca w sosie śmietanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

null

250 mililitrów

250 gramów

1 pęczek

null

1 sztuka

400 gramów

150

1 szklanka

2 kilogramy

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.

Krok 3

Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.

Krok 4

Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.

Krok 6

Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.

Krok 7

Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.

Krok 8

Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej