Gicz cielęca w sosie śmietanowym

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0

250 mililitrów

250 gramów

1 pęczek

0

1 sztuka

400 gramów

150

1 szklanka

2 kilogramy

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.

Krok 3

Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.

Krok 4

Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.

Krok 6

Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.

Krok 7

Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.

Krok 8

Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej