Gicz cielęca w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gicz cielęca w sosie śmietanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

null

250 mililitrów

250 gramów

1 pęczek

null

1 sztuka

400 gramów

150

1 szklanka

2 kilogramy

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.

Krok 2

Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.

Krok 3

Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.

Krok 4

Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.

Krok 6

Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.

Krok 7

Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.

Krok 8

Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gicz cielęca w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej