Czy można jeść kiwi ze skórką? Czy jest jadalna?
Kiwi to pyszny owoc, który znany jest również pod nazwą chiński agrest. Ma on szerokie zastosowanie w kuchni jako składnik sałatek, urozmaicenie deserów oraz marynata do mięs. Zastanawiacie się, czy można jeść kiwi ze skórką? A może już ją spożyliście i martwicie się o swoje zdrowie? Zdradzamy, czy skórka kiwi jest szkodliwa i jakie konsekwencje niesie za sobą zjedzenie owocu w całości. Zapraszamy!
Historia owocu aktinidii
Kiwi to owoc, którego pnącza mają drzewiasty charakter. Zdradzimy Wam jednak, że ten przysmak ma jeszcze kilka innych nazw! Niektórzy określają kiwi chińskim agrestem, a inni znają jego tradycyjne przezwisko – aktinidia smakowita. Rodowitym krajem tego owocu są oczywiście Chiny. Uprawa kiwi miała swój rozkwit w XX w., dzięki nowozelandzkiej nauczycielce Isabel Fraser, która wracając z podróży, przywiozła ze sobą nasiona kiwi. 50 lat później, przysmak ten był uprawiany już w całej Nowej Zelandii. To właśnie jej zawdzięczamy tak łatwy dostęp do pysznego kiwi. Można przygotować z niego wspaniałe potrawy.
To jednak nie koniec dobrych informacji! Kiwi to owoc całoroczny, dlatego możecie zakupić go w polskich sklepach każdego dnia. To ogromna zaleta, która sprawia, że jego orzeźwiający smak poczuć będziecie mogli zarówno w letnich deserach, jak i spożywając go bez dodatków w zimowy wieczór. Kiwi zawiera enzymy, które rozkładają białka np. tych zawarte w żelatynie, przez co galaretka z kiwi się nie zsiądzie. Dzięki zawartości enzymów proteolitycznych kiwi użyte do marynaty mięs sprawi, że staną się one miękkie oraz delikatne.
Ze skórką czy bez?
Czy kiwi można jeść ze skórką? Spożywanie owoców w takiej formie to odwieczny dylemat. Istnieje wiele powodów i teorii, przemawiających zarówno za spożywaniem ich w całości, jak i obranych ze skórki. Aby rozstrzygnąć tę kwestię, warto wziąć pod uwagę źródło pochodzenia owoców. My, polecamy zdjąć skórkę, ponieważ kiwi znajdujące się na półkach sklepowych, zwykle przebywa długą drogę zanim na nie trafi. Niezależnie od źródła pochodzenia kiwi, każdy owoc należy przed spożyciem dokładnie umyć. Dzięki temu możecie być pewni, że nic Wam nie zaszkodzi.
Jedzenie kiwi ze skórką
Co się stanie, gdy zjesz kiwi ze skórką? Odpowiedź jest prosta! Nic złego Ci nie grozi. Skórka tego pysznego owocu jest całkowicie jadalna i zawiera trochę błonnika. Kluczową czynnością jest jednak jej dokładne umycie. Dobrym pomysłem okazuje się także wyparzenie owocu w wodzie o wysokiej temperaturze. Możecie jeść je w całości, bez obaw o uszkodzenie zębów, zawiera małe pestki. To kolejny argument, który przemawia za spożywaniem kiwi ze skórką. Chyba już nie macie wątpliwości. Jeśli zastanawialiście się, czy skórka kiwi jest jadalna, odpowiedź na to pytanie brzmi: tak!
Jak wykorzystać kiwi? Nasze propozycje
Czy można jeść kiwi ze skórką? Na to pytanie znacie już odpowiedź. A my zachęcamy do użycia tego włochatego owocu do serwowanych przez Was potraw.
Świetnie sprawdzi się jako składnik zdrowych smoothie, takich jak zielony koktajl pietruszkowy. Uwierzcie nam, że mimo niezbyt zachęcającego koloru, zachwyci Was orzeźwiającym smakiem!
Szukacie pomysłu na sałatkę? Spróbujcie oryginalnego połączenia w sałatce z kiwi i cykorii.
Deser? Lodowe spaghetti waniliowe z kiwi będzie idealną, słodką propozycją, znikającą z talerza z prędkością światła.
Komentarze (0)