Dla zdrowia!
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/papaja6215828.jpg)
Papaja rozpieszcza nie tylko kubki smakowe. Od razu załatwmy wizytę w drogerii. Owoc jest często stosowany w kosmetykach do pielęgnacji twarzy. W dodatku robi to bardzo delikatnie! Ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych stanowi ważne wsparcie dla pięknego i zdrowego ciała. Witamina C pilnuje, by, a skóra wyglądała promiennie – witamina ta odpowiada bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz za produkcję kolagenu.
powrót do góryZainspiruj się!
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/papaja5368833.jpg)
Jak dobrze wstać skoro świt! Tak z pewnością zanuci twoja rodzina, gdy na śniadanie zaserwujesz jej kaszę jaglaną z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymi. Poranny posiłek jest najważniejszy, warto więc wstać odrobinę wcześniej, by porządnie go przygotować. Energii nie zabraknie ci aż do lunchu! Tropikalne smoothie z ananasa, mango i papai to przekąska, która skutecznie zaspokoi głód na słodycze. Czujesz ten zapach? W ułamku sekundy przeniesiesz się myślami na rajską wyspę. Czy nie jest to miła perspektywa w obliczu deszczowego popołudnia? Przekonaj się, że ciastka „Momenty” są gwarancją słodkiego zapomnienia – w końcu każdy potrzebuje przerwy w ciągu dnia! Kawałki papai, zanurzone w niewielkich wypiekach, będą słodką niespodzianką. Tak samo chętnie schowają się w krewetkach z tropikalną salsą, by oczarować wszystkich domowników bogactwem smaku. Umiejętnie dobrane przyprawy sprawią, że po całym domu rozniesie się zniewalający zapach. Melonowiec sprawi, że wołowina w marynacie klasycznej będzie smakować nieprzeciętnie. Prosty przepis i smakowite rezultaty – takie gotowanie jest najlepsze pod słońcem!
powrót do góryCzy wiesz, że?
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/papaja4884300.jpg)
- Dojrzała papaja ma żółtą barwę. Miąższ jest z kolei w kolorze pomarańczowym lub łososiowym. Owoce, które najczęściej widujemy w sklepach, mają długość około 18–20 centymetrów. W swoim naturalnym środowisku potrafią jednak zaszaleć i osiągnąć nawet pół metra długości!
- Dzięki zamorskim wyprawom Portugalczyków i Hiszpanów ziarna papai dotarły w miejsca odległe od ich ojczyzny o tysiące kilometrów. Mieszkańcy krajów, w których panuje gorący klimat, mogą jeść melonowce niemalże prosto z drzewa!
- Meksyk, Brazylia i Stany Zjednoczone to najwięksi producenci z terenów pochodzenia papai. Owoc świetnie rośnie i jest uwielbiany także w Indiach, Indonezji, Nigerii, Kongo, Etiopii i Australii. To się nazywa światowa kariera!
Jak się za to zabrać?
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/papaja3814071.jpg)
Tytuł miss otrzymuje owoc całkowicie lub prawie całkowicie żółty! Taki egzemplarz warto zabrać do domu. Zielonych lepiej unikać – są niedojrzałe i twarde. Jeśli już się na nie skusimy, powinniśmy przechowywać je w temperaturze pokojowej do czasu, aż zmienią kolor. Do pięciu dni od zakupu powinniśmy zorganizować owocową ucztę. Pomarszczone i pokryte miękkimi plamami okazy, niestety, nie nadają się do spożycia. Skórka powinna tylko lekko uginać się pod naciskiem palca – ten prosty test z łatwością wykonamy jeszcze przed zakupem. Upragniona papaja jest już z nami. Co dalej? Zimna woda zdrowia doda – koniecznie trzeba umyć ją pod silnym strumieniem. Skórki pozbędziemy się bez żalu, potem bez problemu przetniemy papaję na pół. Naszą uwagę z pewnością przykują pestki, które najwygodniej jest usunąć za pomocą łyżki. Melonowiec melduje się gotowy do akcji! Jeśli planujesz dodać go do sałatki owocowej, zrób to tuż przed jej podaniem.
powrót do góryZ czym to się je?
![](http://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl//przepisy3ii/img/variants/535x0/papaja2796315.jpg)
Skórka papai jest gorzka i powszechnie uznawana za niejadalną. Liczy się wnętrze! Delikatny miąższ wynagradza wszelkie ewentualne niedogodności związane z obieraniem owocu. Przypomina w smaku melona i mango – samo dobro! Oficjalna nazwa papai to melonowiec właściwy. Co tu dużo mówić, anielski owoc jest najtrafniejszym wyborem, gdy zależy nam na urozmaiceniu śniadania, obiadu, kolacji i przekąsek. Wszechstronność to jej drugie imię! Papaja nie potrzebuje ozdobników. Doskonale smakuje w pojedynkę, jedzona na surowo lub z niewielką ilością soku z cytryny. Niektórzy porównują ją z awokado i posypują pieprzem i solą. Zaczyna się robić interesująco? Tak już zostanie! Pochodząca z gorących rejonów obu Ameryk papaja dobrze wie, jak ugasić pragnienie. Zimny sok będzie, jak znalazł w czasie tropikalnych upałów. Lodowe sorbety z kawałkami melonowca też dobrze sobie radzą w starciu z wysoką temperaturą. Mleko i jogurt naturalny wprowadzą papaję w świat orzeźwiających i sycących koktajli. Sałatka owocowa to lekkie danie, które nawet w czasie srogiej zimy przypomni o urokach lata. Słodycz papai może być myląca… Niebiański owoc pasuje również do bardziej ognistych dań! Pikantna salsa potrafi rozgrzać do czerwoności. W aromatycznym gulaszu nie ma miejsca na owoce? Dla papai zawsze się znajdzie! Najsłynniejsze indyjskie curry powita ją z szeroko otwartymi ramionami. Wędzona szynka jako elegancka przystawka? Tylko z papają! Słodko-kwaśne sosy uwielbiają jej tropikalny smak. Z owocami morza, zwłaszcza kalmarami i krewetkami, wypłynie na szerokie wody. Potrawy, w których główną rolę gra kurczak, już dawno przyzwyczaiły się do słodkich dodatków. Z papają nabiorą jednak oryginalnego charakteru.
powrót do góry
Komentarze (0)