Penne z cukinią - makaron i filet z kurczaka: przepis | Przepisy.pl pixel

Penne z cukinią

kurczakiem i ziołowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

10 dekagramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry.

Krok 2

Kurczaka pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj cebulę oraz cukinię, smaż chwilę razem. Całość oprósz oregano.

Krok 3

Następnie do smażących się składników wlej śmietanę, dopraw do smaku pokruszoną przyprawą w Mini kostkach Knorr. Gotuj kilka minut.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i ponownie zagotuj. Nałóż na talerze, posyp płatkami parmezanu i listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej