Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

15 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

300 gramów

1 opakowanie

7 sztuk

1 pęczek

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, sól, trzy łyżki oleju. Obtaczam w marynacie.

Krok 2

Kaszę z woreczków przesypuję do szklanki. Odmierzam wody dwa razy tyle co kaszy. Przekładam do garnka, dodaję kostkę bulion, cebulka. Gotuję do miękkości kaszy.

Krok 3

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szpinak i przesmażam dosłownie chwilę. Dodaję pokruszone kostki czosnku i cebulki. Kaszę po ugotowaniu przesypuje do miski, dodaję szpinak. Na tej samej patelni przesmażam pomidorki pokrojone, a potem tofu. Przysypuję do miski.

Krok 4

Szparagi kroję na kawałki, przekładam na patelnię, dodaję odrobinę oleju, przesmażam kilka sekund. Wlewam odrobinę wody, dodaję pokruszoną kostkę czosnku. Szparagi nie wymagają długiej obróbki. Mają się dusić chwilę. Przekładam też do miski. Dodaję pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki. Całość mieszam, doprawiam jeżeli jest potrzeba. Podaję z kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka piknikowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej