Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
15 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
300 gramów
1 opakowanie
7 sztuk
1 pęczek
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, sól, trzy łyżki oleju. Obtaczam w marynacie.
Krok 2
Kaszę z woreczków przesypuję do szklanki. Odmierzam wody dwa razy tyle co kaszy. Przekładam do garnka, dodaję kostkę bulion, cebulka. Gotuję do miękkości kaszy.
Krok 3
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szpinak i przesmażam dosłownie chwilę. Dodaję pokruszone kostki czosnku i cebulki. Kaszę po ugotowaniu przesypuje do miski, dodaję szpinak. Na tej samej patelni przesmażam pomidorki pokrojone, a potem tofu. Przysypuję do miski.
Krok 4
Szparagi kroję na kawałki, przekładam na patelnię, dodaję odrobinę oleju, przesmażam kilka sekund. Wlewam odrobinę wody, dodaję pokruszoną kostkę czosnku. Szparagi nie wymagają długiej obróbki. Mają się dusić chwilę. Przekładam też do miski. Dodaję pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki. Całość mieszam, doprawiam jeżeli jest potrzeba. Podaję z kiełkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej