Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
15 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
300 gramów
1 opakowanie
7 sztuk
1 pęczek
5 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, sól, trzy łyżki oleju. Obtaczam w marynacie.
Krok 2
Kaszę z woreczków przesypuję do szklanki. Odmierzam wody dwa razy tyle co kaszy. Przekładam do garnka, dodaję kostkę bulion, cebulka. Gotuję do miękkości kaszy.
Krok 3
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szpinak i przesmażam dosłownie chwilę. Dodaję pokruszone kostki czosnku i cebulki. Kaszę po ugotowaniu przesypuje do miski, dodaję szpinak. Na tej samej patelni przesmażam pomidorki pokrojone, a potem tofu. Przysypuję do miski.
Krok 4
Szparagi kroję na kawałki, przekładam na patelnię, dodaję odrobinę oleju, przesmażam kilka sekund. Wlewam odrobinę wody, dodaję pokruszoną kostkę czosnku. Szparagi nie wymagają długiej obróbki. Mają się dusić chwilę. Przekładam też do miski. Dodaję pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki. Całość mieszam, doprawiam jeżeli jest potrzeba. Podaję z kiełkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej