Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

15 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

300 gramów

1 opakowanie

7 sztuk

1 pęczek

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, sól, trzy łyżki oleju. Obtaczam w marynacie.

Krok 2

Kaszę z woreczków przesypuję do szklanki. Odmierzam wody dwa razy tyle co kaszy. Przekładam do garnka, dodaję kostkę bulion, cebulka. Gotuję do miękkości kaszy.

Krok 3

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szpinak i przesmażam dosłownie chwilę. Dodaję pokruszone kostki czosnku i cebulki. Kaszę po ugotowaniu przesypuje do miski, dodaję szpinak. Na tej samej patelni przesmażam pomidorki pokrojone, a potem tofu. Przysypuję do miski.

Krok 4

Szparagi kroję na kawałki, przekładam na patelnię, dodaję odrobinę oleju, przesmażam kilka sekund. Wlewam odrobinę wody, dodaję pokruszoną kostkę czosnku. Szparagi nie wymagają długiej obróbki. Mają się dusić chwilę. Przekładam też do miski. Dodaję pokrojone pomidory suszone, natkę pietruszki. Całość mieszam, doprawiam jeżeli jest potrzeba. Podaję z kiełkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wiosenna z kaszą i szparagami wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej