Schab z zielonym pesto i grillowanymi warzywami
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
100 gramów
1 sztuka
3 plastry
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij, posyp Przyprawą do mięs Knorr, następnie posmaruj pesto.
Krok 2
Zwiń w roladkę, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Każdą roladkę zawiń 1 plasterkiem szynki szwardzwaldzkiej i zepnij metalowymi wykałaczkami.
Krok 3
Podsmaż roladki na rozgrzanej oliwie na rumiano, następnie podlej odrobiną wody i podduś.
Krok 4
Kalafior i brokuł podziel na różyczki, marchewkę potnij na cienkie paseczki, po czym zblanszuj warzywa w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Krok 5
Cebulę pokrój na krążki, ziemniaki i marchewkę na ósemki lub paski o szerokości ok. 1 cm. W misce wymieszaj oliwę z 1/2 łyżeczki soli, włóż ziemniaki z marchewką i wymieszaj.
Krok 6
Z oliwy, soli, pieprzu i czosnku przygotuj marynatę. Następnie wymieszaj ją z kalafiorem i brokułem. Marchewkę i cebulę skrop odrobiną oliwy.
Krok 7
Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj na funkcji GRILL+obieg powietrza w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej