Schab z zielonym pesto i grillowanymi warzywami
łatwe
6 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
100 gramów
3 plastry
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij, posyp Przyprawą do mięs Knorr, następnie posmaruj pesto.
Krok 2
Zwiń w roladkę, oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Każdą roladkę zawiń 1 plasterkiem szynki szwardzwaldzkiej i zepnij metalowymi wykałaczkami.
Krok 3
Podsmaż roladki na rozgrzanej oliwie na rumiano, następnie podlej odrobiną wody i podduś.
Krok 4
Kalafior i brokuł podziel na różyczki, marchewkę potnij na cienkie paseczki, po czym zblanszuj warzywa w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Krok 5
Cebulę pokrój na krążki, ziemniaki i marchewkę na ósemki lub paski o szerokości ok. 1 cm. W misce wymieszaj oliwę z 1/2 łyżeczki soli, włóż ziemniaki z marchewką i wymieszaj.
Krok 6
Z oliwy, soli, pieprzu i czosnku przygotuj marynatę. Następnie wymieszaj ją z kalafiorem i brokułem. Marchewkę i cebulę skrop odrobiną oliwy.
Krok 7
Wszystkie warzywa włóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj na funkcji GRILL+obieg powietrza w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej