Schab z pomidorami w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z pomidorami w sosie czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w plastry, podsmaż na kilku łyżkach oleju z pomidorów, dodaj orzeszki i pokrojone również w plastry pomidory. Całość chwilę smaż, dodaj bazylię, łyżkę octu, łyżkę Sosu czosnkowego oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę bułkę. Całość dokładnie wymieszaj. Powstały farsz wystudź.

Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Schab oczyść z błon. W środku za pomocą noża z długim ostrzem zrób nacięcie. W nacięcie włóż farsz. Mięso dodatkowo skrop pozostałym octem i oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.

Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Mięso przed pieczeniem obsmaż na patelni ze wszystkich stron, nałóż na powierzchnię pozostałe dwie łyżki sosu Hellmann's.

Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Mięso zalej bulionem z 500 ml wody i kostki rosołowej, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut. W razie potrzeby dopiecz kolejne 10 minut w zależności od przekroju mięsa.

Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu można dodać również szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z pomidorami w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z pomidorami w sosie czosnkowymSchab z pomidorami w sosie czosnkowym

Cebule i czosnek pokrój w plastry, podsmaż na kilku łyżkach oleju z pomidorów, dodaj orzeszki i pokrojone również w plastry pomidory. Całość chwilę smaż, dodaj bazylię, łyżkę octu, łyżkę Sosu czosnkowego oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę bułkę. Całość dokładnie wymieszaj. Powstały farsz wystudź.