Steki z szynki z warzywami i białym sosem
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
4 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
150 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na oliwie. Wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania alkoholu.
Krok 3
Następnie dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Zdejmij z ognia.
Krok 4
Szynkę w całości zapiecz ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 st. C. Gorące mięso wyjmij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z kremowym sosem i gorącymi warzywami z rozpuszczonym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej