Steki z szynki z warzywami i białym sosem
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
4 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
150 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na oliwie. Wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania alkoholu.
Krok 3
Następnie dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Zdejmij z ognia.
Krok 4
Szynkę w całości zapiecz ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 st. C. Gorące mięso wyjmij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z kremowym sosem i gorącymi warzywami z rozpuszczonym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej