Steki z szynki z warzywami i białym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z szynki z warzywami i białym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

4 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na oliwie. Wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania alkoholu.

Krok 3

Następnie dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Zdejmij z ognia.

Krok 4

Szynkę w całości zapiecz ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 st. C. Gorące mięso wyjmij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z kremowym sosem i gorącymi warzywami z rozpuszczonym masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z szynki z warzywami i białym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej