Steki wieprzowe z warzywami z woka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wieprzowe z warzywami z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
345 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

10 gramów

80 mililitrów

4 mililitry

0.25 pęczka

1 sztuka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 1

Krok 2

Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 3

Krok 4

Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, możesz wzmocnić smak potrawy dodając do niej drobno posiekaną ostrą papryczkę i posypać sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wieprzowe z warzywami z wokaSteki wieprzowe z warzywami z woka

Steki wieprzowe z warzywami z woka to ciekawy sposób przyrządzenia schabu. Jeśli szukasz alternatywy dla pieczeni albo kotletów, ten przepis sprawdzi się bardzo dobrze. Do  przygotowania dania najlepsza będzie patelnia wok, która pozwala na szybkie smażenie i  zachowanie chrupkości warzyw. Jeśli jej nie posiadasz, smaczną potrawę zrobisz także, używając zwykłej patelni. Zacznij od grillowania plastrów bakłażana. Jest miękki i przyrządzisz go szybko, dlatego wystarczy, że do całości dodasz go pod koniec smażenia. Jeśli chcesz, zamień go na cukinię. Następnie wrzuć do woka przyprawione mięso, a po chwili dodaj do niego czerwoną paprykę oraz cebulę. Stopniowo dodawaj kolejne składniki: groszek, bakłażana i sos hoisin. To sos sojowo-śliwkowy pochodzący z kuchni kantońskiej, z południa Chin. Jest słodko-ostry, bardzo dobrze komponuje się z mięsem wieprzowym. Dopraw całość kolendrą lub pietruszką. Podawaj z ryżem długoziarnistym np. basmati. Przed podaniem posyp mięso i warzywa sezamem. Przyrządź i sprawdź, jak smakują wieprzowe steki.