Steki wieprzowe z warzywami z woka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wieprzowe z warzywami z woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

10 gramów

80 mililitrów

4 mililitry

0.25 pęczka

1 sztuka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 1

Krok 2

Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 3

Krok 4

Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.

Steki wieprzowe z warzywami z woka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, możesz wzmocnić smak potrawy dodając do niej drobno posiekaną ostrą papryczkę i posypać sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wieprzowe z warzywami z woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wieprzowe z warzywami z wokaSteki wieprzowe z warzywami z woka

Steki wieprzowe z warzywami z woka to ciekawy sposób przyrządzenia schabu. Jeśli szukasz alternatywy dla pieczeni albo kotletów, ten przepis sprawdzi się bardzo dobrze. Do  przygotowania dania najlepsza będzie patelnia wok, która pozwala na szybkie smażenie i  zachowanie chrupkości warzyw. Jeśli jej nie posiadasz, smaczną potrawę zrobisz także, używając zwykłej patelni. Zacznij od grillowania plastrów bakłażana. Jest miękki i przyrządzisz go szybko, dlatego wystarczy, że do całości dodasz go pod koniec smażenia. Jeśli chcesz, zamień go na cukinię. Następnie wrzuć do woka przyprawione mięso, a po chwili dodaj do niego czerwoną paprykę oraz cebulę. Stopniowo dodawaj kolejne składniki: groszek, bakłażana i sos hoisin. To sos sojowo-śliwkowy pochodzący z kuchni kantońskiej, z południa Chin. Jest słodko-ostry, bardzo dobrze komponuje się z mięsem wieprzowym. Dopraw całość kolendrą lub pietruszką. Podawaj z ryżem długoziarnistym np. basmati. Przed podaniem posyp mięso i warzywa sezamem. Przyrządź i sprawdź, jak smakują wieprzowe steki.