
Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
10 gramów
80 mililitrów
4 mililitry
0.25 pęczka
1 sztuka
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.

Krok 2
Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

Krok 4
Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, możesz wzmocnić smak potrawy dodając do niej drobno posiekaną ostrą papryczkę i posypać sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wieprzowe z warzywami z woka
Steki wieprzowe z warzywami z woka to ciekawy sposób przyrządzenia schabu. Jeśli szukasz alternatywy dla pieczeni albo kotletów, ten przepis sprawdzi się bardzo dobrze. Do przygotowania dania najlepsza będzie patelnia wok, która pozwala na szybkie smażenie i zachowanie chrupkości warzyw. Jeśli jej nie posiadasz, smaczną potrawę zrobisz także, używając zwykłej patelni. Zacznij od grillowania plastrów bakłażana. Jest miękki i przyrządzisz go szybko, dlatego wystarczy, że do całości dodasz go pod koniec smażenia. Jeśli chcesz, zamień go na cukinię. Następnie wrzuć do woka przyprawione mięso, a po chwili dodaj do niego czerwoną paprykę oraz cebulę. Stopniowo dodawaj kolejne składniki: groszek, bakłażana i sos hoisin. To sos sojowo-śliwkowy pochodzący z kuchni kantońskiej, z południa Chin. Jest słodko-ostry, bardzo dobrze komponuje się z mięsem wieprzowym. Dopraw całość kolendrą lub pietruszką. Podawaj z ryżem długoziarnistym np. basmati. Przed podaniem posyp mięso i warzywa sezamem. Przyrządź i sprawdź, jak smakują wieprzowe steki.