Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau | Przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau

Autor: Adam Czapski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

300 mililitrów

250 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

450 gramów

1 łyżka

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy na cztery części, wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy 2 minuty.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Przykręcamy płomień do połowy i przelewamy pastę z malaksera. Smażymy 2 minuty.

Krok 3

Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej pietruszki, rodzynki oraz kawałki mięsa i podrumieniamy minutę. Dodajemy grzyby, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4

Przykrywamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy czy kurczak jest miękki a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby smażymy jeszcze chwilę i przekładamy na półmisek. Przybieramy pozostałą pietruszką. Danie podajemy najlepiej z ryżem.

Krok 5

Ja osobiście przyrządzam ryż z mieszanką przypraw Pilau (kumin, cynamon, czarny pieprz, kardamon, czosnek, goździki) przywiezioną z plantacji przypraw na Zanzibarze. Mieszankę przypraw można w łatwy sposób zrobić samemu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i trochę startego imbiru. Kiedy składniki się przyrumienią wsypujemy 2 łyżki naszej mieszanki Pilau. Po chwili poczujecie zapach Zanzibaru :) Następnie dodajemy dwa woreczki wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), dodajemy 2 łyżki wody i wszystko przez dobrą chwilę podsmażamy. I gotowe :)

Adam Czapski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej