Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau | Przepisy.pl

Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau

Autor: Adam Czapski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

450 gramów

250 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę kroimy na cztery części, wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy 2 minuty.

Krok 2

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Przykręcamy płomień do połowy i przelewamy pastę z malaksera. Smażymy 2 minuty.

Krok 3

Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej pietruszki, rodzynki oraz kawałki mięsa i podrumieniamy minutę. Dodajemy grzyby, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4

Przykrywamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy czy kurczak jest miękki a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby smażymy jeszcze chwilę i przekładamy na półmisek. Przybieramy pozostałą pietruszką. Danie podajemy najlepiej z ryżem.

Krok 5

Ja osobiście przyrządzam ryż z mieszanką przypraw Pilau (kumin, cynamon, czarny pieprz, kardamon, czosnek, goździki) przywiezioną z plantacji przypraw na Zanzibarze. Mieszankę przypraw można w łatwy sposób zrobić samemu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i trochę startego imbiru. Kiedy składniki się przyrumienią wsypujemy 2 łyżki naszej mieszanki Pilau. Po chwili poczujecie zapach Zanzibaru :) Następnie dodajemy dwa woreczki wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), dodajemy 2 łyżki wody i wszystko przez dobrą chwilę podsmażamy. I gotowe :)

Adam Czapski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej