Kurczak z jarzynami po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak z jarzynami po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

393 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

100 mililitrów

500 gramów

10 dekagramów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paski, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i krótko podsmaż na połowie oleju.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 1

Krok 2

Warzywa oraz orzeszki podsmaż oddzielnie na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Ostudź rosół z kury i wymieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 3

Krok 4

Do podsmażonych warzyw i orzechów dodaj mięso, zamieszaj i zalej przygotowanym rosołem.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 4

Krok 5

Całość smaż do momentu, gdy warzywa uzyskają właściwy stopień twardości (nie powinny być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde).

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z jarzynami po chińskuKurczak z jarzynami po chińsku

Smaki Chin, coraz popularniejsze w naszym kraju, są naprawdę warte zgłębienia. By ich spróbować, wcale nie musisz się wybierać do chińskiej restauracji. To, co najbardziej charakterystyczne dla chińskich potraw, to słodko-kwaśny smak. Trudno go nie polubić, bo ma w sobie coś bardzo intrygującego i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych smaków. Warzywa po chińsku, połączone z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi smakują wyśmienicie. Jeśli nie masz czasu pokroić świeżych jarzyn, kup gotowy zestaw – paczkę mrożonych chińskich warzyw znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. I nie musisz martwić się, że wtedy twoje danie będzie smakowało gorzej, bo warzywa doskonale znoszą proces mrożenia, nie tracą na smaku, ani na jędrności czy kolorze. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na wolnym ogniu razem z warzywami. Pod koniec dolej rosół z kury i duś całość, aż warzywa lekko zmiękną. Nie dopuść do tego, by się rozpadły – danie będzie wyglądało nieestetycznie. Kurczaka z jarzynami po chińsku możesz podawać z ryżem lub jeść bez dodatków.