Kurczak z jarzynami po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jarzynami po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 łyżka

40 dekagramów

10 dekagramów

500 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w paski, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i krótko podsmaż na połowie oleju.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 1

Krok 2

Warzywa oraz orzeszki podsmaż oddzielnie na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Ostudź rosół z kury i wymieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 3

Krok 4

Do podsmażonych warzyw i orzechów dodaj mięso, zamieszaj i zalej przygotowanym rosołem.

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 4

Krok 5

Całość smaż do momentu, gdy warzywa uzyskają właściwy stopień twardości (nie powinny być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde).

Kurczak z jarzynami po chińsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z jarzynami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z jarzynami po chińskuKurczak z jarzynami po chińsku

Smaki Chin, coraz popularniejsze w naszym kraju, są naprawdę warte zgłębienia. By ich spróbować, wcale nie musisz się wybierać do chińskiej restauracji. To, co najbardziej charakterystyczne dla chińskich potraw, to słodko-kwaśny smak. Trudno go nie polubić, bo ma w sobie coś bardzo intrygującego i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych smaków. Warzywa po chińsku, połączone z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi smakują wyśmienicie. Jeśli nie masz czasu pokroić świeżych jarzyn, kup gotowy zestaw – paczkę mrożonych chińskich warzyw znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. I nie musisz martwić się, że wtedy twoje danie będzie smakowało gorzej, bo warzywa doskonale znoszą proces mrożenia, nie tracą na smaku, ani na jędrności czy kolorze. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na wolnym ogniu razem z warzywami. Pod koniec dolej rosół z kury i duś całość, aż warzywa lekko zmiękną. Nie dopuść do tego, by się rozpadły – danie będzie wyglądało nieestetycznie. Kurczaka z jarzynami po chińsku możesz podawać z ryżem lub jeść bez dodatków.