Składniki
40 dekagramów
100 mililitrów
500 gramów
10 dekagramów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w paski, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i krótko podsmaż na połowie oleju.
Krok 2
Warzywa oraz orzeszki podsmaż oddzielnie na dużym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 3
Ostudź rosół z kury i wymieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Krok 4
Do podsmażonych warzyw i orzechów dodaj mięso, zamieszaj i zalej przygotowanym rosołem.
Krok 5
Całość smaż do momentu, gdy warzywa uzyskają właściwy stopień twardości (nie powinny być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde).
Dobra rada:
Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z jarzynami po chińsku
Smaki Chin, coraz popularniejsze w naszym kraju, są naprawdę warte zgłębienia. By ich spróbować, wcale nie musisz się wybierać do chińskiej restauracji. To, co najbardziej charakterystyczne dla chińskich potraw, to słodko-kwaśny smak. Trudno go nie polubić, bo ma w sobie coś bardzo intrygującego i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych smaków. Warzywa po chińsku, połączone z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi smakują wyśmienicie. Jeśli nie masz czasu pokroić świeżych jarzyn, kup gotowy zestaw – paczkę mrożonych chińskich warzyw znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. I nie musisz martwić się, że wtedy twoje danie będzie smakowało gorzej, bo warzywa doskonale znoszą proces mrożenia, nie tracą na smaku, ani na jędrności czy kolorze. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na wolnym ogniu razem z warzywami. Pod koniec dolej rosół z kury i duś całość, aż warzywa lekko zmiękną. Nie dopuść do tego, by się rozpadły – danie będzie wyglądało nieestetycznie. Kurczaka z jarzynami po chińsku możesz podawać z ryżem lub jeść bez dodatków.