
Składniki
3 łyżki
1 łyżka
40 dekagramów
10 dekagramów
500 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso w paski, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i krótko podsmaż na połowie oleju.

Krok 2
Warzywa oraz orzeszki podsmaż oddzielnie na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Krok 3
Ostudź rosół z kury i wymieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Krok 4
Do podsmażonych warzyw i orzechów dodaj mięso, zamieszaj i zalej przygotowanym rosołem.

Krok 5
Całość smaż do momentu, gdy warzywa uzyskają właściwy stopień twardości (nie powinny być ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde).


Dobra rada:
Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z jarzynami po chińsku
Smaki Chin, coraz popularniejsze w naszym kraju, są naprawdę warte zgłębienia. By ich spróbować, wcale nie musisz się wybierać do chińskiej restauracji. To, co najbardziej charakterystyczne dla chińskich potraw, to słodko-kwaśny smak. Trudno go nie polubić, bo ma w sobie coś bardzo intrygującego i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych smaków. Warzywa po chińsku, połączone z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi smakują wyśmienicie. Jeśli nie masz czasu pokroić świeżych jarzyn, kup gotowy zestaw – paczkę mrożonych chińskich warzyw znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. I nie musisz martwić się, że wtedy twoje danie będzie smakowało gorzej, bo warzywa doskonale znoszą proces mrożenia, nie tracą na smaku, ani na jędrności czy kolorze. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na wolnym ogniu razem z warzywami. Pod koniec dolej rosół z kury i duś całość, aż warzywa lekko zmiękną. Nie dopuść do tego, by się rozpadły – danie będzie wyglądało nieestetycznie. Kurczaka z jarzynami po chińsku możesz podawać z ryżem lub jeść bez dodatków.