Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem

Autor: pintera331320

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.

Krok 3

Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.

Krok 4

Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.

Krok 5

Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.

Krok 6

Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.

Krok 7

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej