Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem

Autor: pintera331320

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.

Krok 3

Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.

Krok 4

Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.

Krok 5

Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.

Krok 6

Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.

Krok 7

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej