Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem

Autor: pintera331320

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.

Krok 3

Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.

Krok 4

Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.

Krok 5

Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.

Krok 6

Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.

Krok 7

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej