
Składniki
350 gramów
200 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.
Krok 3
Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.
Krok 4
Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.
Krok 5
Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.
Krok 6
Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.
Krok 7
Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej