
Składniki
350 gramów
200 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.
Krok 3
Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.
Krok 4
Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.
Krok 5
Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.
Krok 6
Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.
Krok 7
Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej