Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem

Autor: pintera331320

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić paprykę w niewielką kostkę. Zetrzeć na małych oczkach tarki ząbek czosnku. Pokroić obranego ananasa w niewielkie paski oraz w ten sam sposób pokroić obraną marchewkę.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć mąką ziemniaczaną oraz posypać przyprawą curry.

Krok 3

Tak przygotowane mięso dać na patelnię do smażenia na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po około 5 minutach dodać starty czosnek, pieprz biały i imbir.

Krok 4

Do zawartości patelni dodać marchewkę i paprykę. Po około 4 minutach dodać ananasa i smażyć tak na niedużym ogniu około 3 minuty.

Krok 5

Do niewielkiej miseczki dodać 3 łyżki cieplej wody, 3 łyżki miodu, a następnie 3 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego) i wymieszać.

Krok 6

Do zawartości patelni dodać przygotowaną zawartość miseczki i zagotować. Następnie dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu i znów zagotować.

Krok 7

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. GOTOWE!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej