Dania z Ryżem i Kurczakiem
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem to idealne połączenie. Możemy go smażyć, gotować lub serwować w formie gulaszu. Doskonale komponuje się z warzywami, owocami, pieczarkami, sezamem, a nawet podprażonymi orzeszkami czy słonecznikiem. To danie ma nieskończenie wiele wersji: przygotujesz je zarówno z białym ryżem, jak i brązowym, w wersji pikantnej lub łagodnej. Do jego przyrządzenia wykorzystasz różne składniki, możesz je również z łatwością zamieniać. Kurczak z mango, migdałami, ananasem, orzechami, kalafiorem, zielonym groszkiem, w sosie serowym, pomidorowym lub pomarańczowym z chili – to, co do niego dodasz zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań. Jest nie tylko smaczny, ale również prosty w przygotowaniu – nie trzeba mieć dużych umiejętności kucharskich, by go przyrządzić. Ryż z kurczakiem idealnie nadaje się na szybki obiad, spotkanie w gronie znajomych, romantyczną kolację, a nawet lunch w pracy. By podkreślić orientalny charakter dania, spróbuj go zjeść za pomocą pałeczek. Choć kurczak z ryżem to jedna z najpopularniejszych potraw azjatyckich, przygotujesz go także w wersji meksykańskiej. Koniecznie dodaj do niego paprykę i kukurydzę, a całość dopraw chili. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis modyfikować, np. dorzucając do sosu pomidory z puszki oraz żółtą i czerwoną paprykę. Gotowe danie posyp odrobiną żółtego sera. Lubisz łączyć ze sobą różne smaki? Kurczak słodko-kwaśny będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Z jego przyrządzeniem poradzisz sobie bez problemu. Wystarczy podsmażyć na rozgrzanej patelni osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a następnie dodać sos. Smak sosu wzbogacisz kukurydzą konserwową, pędami bambusa oraz ananasem z puszki. Danie podawaj w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu, najlepiej jaśminowego lub basmati. Możesz także przygotować kremowy boeuf strogonow z ryżem, pilaw z kurczakiem i kalafiorem, indyjski kurczak z mango czy smażony ryż z kurczakiem i morelami. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na ryż z kurczakiem i przekonaj się, że jedno danie może mieć wiele różnych wersji!