Duszony kurczak z groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

538 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1 cm i ugotuj w wodzie, aż lekko zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz cebulę pokrój podobnie do ziemniaków i smaż na dobrze rozgrzanej szerokiej patelni.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso zmięknie, wlej szklankę wody oraz śmietanę.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 3

Krok 4

Odcedź ziemniaki i dodaj do mięsa. Całość duś, aż składniki zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 4

Krok 5

Teraz wsyp groszek i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 5

Krok 6

Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny smak, dodaj szczyptę uniwersalnej przyprawy Knorr. Danie możesz również podawać z ryżem zamiast ziemniaków.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczak z groszkiem Duszony kurczak z groszkiem

Smażony, pieczony, a może – tym razem – duszony? Z dodatkiem zielonego groszku, ziemniaków i czosnkowo-ziołowego sosu zwyczajny kurczak nabierze nadzwyczajnego smaku. Duszenie mięsa to nieskomplikowany proces, który składa się z dwóch etapów. Najpierw mięso podsmażane jest na dobrze rozgrzanej patelni przez dwie, trzy minuty. Potem należy zalać je małą ilością wody, przykryć, a następnie gotować na małym ogniu. Gdy zmięknie, czas na dodatki – w tym przypadku zielony groszek i aromatyczny, kremowy sos, który podlać można w trakcie duszenia odrobiną białego, wytrawnego wina. Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki i dosłownie rozpływa się w ustach... Jeśli chcesz, by gotowe danie pięknie prezentowało się na talerzu, posyp je posiekaną natką pietruszki i przyprósz żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach.