Duszony kurczak z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszony kurczak z groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

540 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1 cm i ugotuj w wodzie, aż lekko zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz cebulę pokrój podobnie do ziemniaków i smaż na dobrze rozgrzanej szerokiej patelni.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso zmięknie, wlej szklankę wody oraz śmietanę.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 3

Krok 4

Odcedź ziemniaki i dodaj do mięsa. Całość duś, aż składniki zmiękną.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 4

Krok 5

Teraz wsyp groszek i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 5

Krok 6

Całość dokładnie wymieszaj i duś, aż potrawa lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraźny smak, dodaj szczyptę uniwersalnej przyprawy Knorr. Danie możesz również podawać z ryżem zamiast ziemniaków.

Duszony kurczak z groszkiem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony kurczak z groszkiem Duszony kurczak z groszkiem

Smażony, pieczony, a może – tym razem – duszony? Z dodatkiem zielonego groszku, ziemniaków i czosnkowo-ziołowego sosu zwyczajny kurczak nabierze nadzwyczajnego smaku. Duszenie mięsa to nieskomplikowany proces, który składa się z dwóch etapów. Najpierw mięso podsmażane jest na dobrze rozgrzanej patelni przez dwie, trzy minuty. Potem należy zalać je małą ilością wody, przykryć, a następnie gotować na małym ogniu. Gdy zmięknie, czas na dodatki – w tym przypadku zielony groszek i aromatyczny, kremowy sos, który podlać można w trakcie duszenia odrobiną białego, wytrawnego wina. Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki i dosłownie rozpływa się w ustach... Jeśli chcesz, by gotowe danie pięknie prezentowało się na talerzu, posyp je posiekaną natką pietruszki i przyprósz żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach.