Kurczak po staropolsku marynowany miodem
łatwe
319 osób zapisało

Składniki
1700 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Oregano drobno posiekaj, pomieszaj z masłem i miodem i jedna łyżką przyprawy Knorr . Masło wciśnij rozprowadzając równomiernie pod skórkę kurczaka. Pozostała część odstaw na bok.
Krok 3
Pozostałą przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek, aby przygotować marynatę
Krok 4
Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj marynatą sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw , będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
Krok 5
Kajzerki pokrój w grubą kostkę około 2-3 cm. Szalotkę obierz z łupin przekrój na cztery części a następnie w poprzek na pół, selera naciowego pokrój w kostkę o podobnej wielkości co cebula. Śliwki pokrój w mniejsze kawałki , natkę pietruszki drobno posiekaj. W garnku podsmaż szalotkę i selera naciowego na rozgrzanej oliwie. Dodaj bułkę, śliwki , natkę pietruszki. Całość zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Powstały farsz wciśnij w środek kurczaka. Środek kurczaka „zamknij” zakładając nogi kurczaka na krzyż . W tym celu, po jednej i po drugiej stronie tuz przy udach zrób nożem małe nacięcia. W nacięcia na przemian włóż kości ud. Skrzydełka kurczaka zawiń pod spód.
Krok 6
Kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu, jeśli został farsz dodaj go również do naczynia. Do naczynia wlej 3 łyżki wody. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 80 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę pieczenia do 200*C Na pieczone mięso połóż pozostałe masło z miodem i dokładnie rozsmaruj piecz jeszcze 10 minut polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.
Krok 7
Upieczonego kurczaka pokrój na porcje. Ze środka wyjmij farsz pokrój go na porcje poddawaj z kurczakiem.

Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po staropolsku marynowany miodem
Kuchnia staropolska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, dlatego we współczesnej polskiej kuchni coraz chętniej sięga się po wiele rozwiązań sprzed lat. W dawnych potrawach często pojawiał się miód, a także suszone owoce. Wykorzystaj zatem te składniki do przyrządzenia kurczaka po staropolsku marynowanego miodem. Użyj gryczanego, ale nadawać się będą także inne, na przykład akacjowy czy spadziowy. Przygotuj z niego mieszankę, a następnie natrzyj nią mięso, by nabrało lekko słodkawego smaku. Przygotuj nadzienie, dodając do niego suszone śliwki. Pokrój je, by zyskać pewność, że w żadnej nie pozostała pestka. Użyj dowolnych owoców, jeśli lubisz śliwki wędzone, najlepsze będą duże i mięsiste. Kurczaka upiecz, pod koniec zwiększając temperaturę – to sposób na uzyskanie chrupiącej i przypieczonej skórki. Kurczaka po staropolsku dobrze podać na stół w całości. Serwuj z ziemniakami w dowolnej postaci, na przykład zapiekanych w aromatycznych ziołach, oraz z warzywami na ciepło. Życzymy smacznego.