Kurczak po staropolsku marynowany miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1700 gramów

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Oregano drobno posiekaj, pomieszaj z masłem i miodem i jedna łyżką przyprawy Knorr . Masło wciśnij rozprowadzając równomiernie pod skórkę kurczaka. Pozostała część odstaw na bok.

Krok 3

Pozostałą przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek, aby przygotować marynatę

Krok 4

Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj marynatą sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw , będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 5

Kajzerki pokrój w grubą kostkę około 2-3 cm. Szalotkę obierz z łupin przekrój na cztery części a następnie w poprzek na pół, selera naciowego pokrój w kostkę o podobnej wielkości co cebula. Śliwki pokrój w mniejsze kawałki , natkę pietruszki drobno posiekaj. W garnku podsmaż szalotkę i selera naciowego na rozgrzanej oliwie. Dodaj bułkę, śliwki , natkę pietruszki. Całość zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Powstały farsz wciśnij w środek kurczaka. Środek kurczaka „zamknij” zakładając nogi kurczaka na krzyż . W tym celu, po jednej i po drugiej stronie tuz przy udach zrób nożem małe nacięcia. W nacięcia na przemian włóż kości ud. Skrzydełka kurczaka zawiń pod spód.

Krok 6

Kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu, jeśli został farsz dodaj go również do naczynia. Do naczynia wlej 3 łyżki wody. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 80 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę pieczenia do 200*C Na pieczone mięso połóż pozostałe masło z miodem i dokładnie rozsmaruj piecz jeszcze 10 minut polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.

Krok 7

Upieczonego kurczaka pokrój na porcje. Ze środka wyjmij farsz pokrój go na porcje poddawaj z kurczakiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Borgieł

    Danuta Borgieł

    prze pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po staropolsku marynowany miodem Kurczak po staropolsku marynowany miodem

Kuchnia staropolska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, dlatego we współczesnej polskiej kuchni coraz chętniej sięga się po wiele rozwiązań sprzed lat. W dawnych potrawach często pojawiał się miód, a także suszone owoce. Wykorzystaj zatem te składniki do przyrządzenia kurczaka po staropolsku marynowanego miodem. Użyj gryczanego, ale nadawać się będą także inne, na przykład akacjowy czy spadziowy. Przygotuj z niego mieszankę, a następnie natrzyj nią mięso, by nabrało lekko słodkawego smaku. Przygotuj nadzienie, dodając do niego suszone śliwki. Pokrój je, by zyskać pewność, że w żadnej nie pozostała pestka. Użyj dowolnych owoców, jeśli lubisz śliwki wędzone, najlepsze będą duże i mięsiste. Kurczaka upiecz, pod koniec zwiększając temperaturę – to sposób na uzyskanie chrupiącej i przypieczonej skórki. Kurczaka po staropolsku dobrze podać na stół w całości. Serwuj z ziemniakami w dowolnej postaci, na przykład zapiekanych w aromatycznych ziołach, oraz z warzywami na ciepło. Życzymy smacznego.