Kurczak po staropolsku marynowany miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po staropolsku marynowany miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1700 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Oregano drobno posiekaj, pomieszaj z masłem i miodem i jedna łyżką przyprawy Knorr . Masło wciśnij rozprowadzając równomiernie pod skórkę kurczaka. Pozostała część odstaw na bok.

Krok 3

Pozostałą przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek, aby przygotować marynatę

Krok 4

Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj marynatą sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw , będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 5

Kajzerki pokrój w grubą kostkę około 2-3 cm. Szalotkę obierz z łupin przekrój na cztery części a następnie w poprzek na pół, selera naciowego pokrój w kostkę o podobnej wielkości co cebula. Śliwki pokrój w mniejsze kawałki , natkę pietruszki drobno posiekaj. W garnku podsmaż szalotkę i selera naciowego na rozgrzanej oliwie. Dodaj bułkę, śliwki , natkę pietruszki. Całość zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Powstały farsz wciśnij w środek kurczaka. Środek kurczaka „zamknij” zakładając nogi kurczaka na krzyż . W tym celu, po jednej i po drugiej stronie tuz przy udach zrób nożem małe nacięcia. W nacięcia na przemian włóż kości ud. Skrzydełka kurczaka zawiń pod spód.

Krok 6

Kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu, jeśli został farsz dodaj go również do naczynia. Do naczynia wlej 3 łyżki wody. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 80 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę pieczenia do 200*C Na pieczone mięso połóż pozostałe masło z miodem i dokładnie rozsmaruj piecz jeszcze 10 minut polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.

Krok 7

Upieczonego kurczaka pokrój na porcje. Ze środka wyjmij farsz pokrój go na porcje poddawaj z kurczakiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Borgieł

    Danuta Borgieł , 20.10.2016

    prze pięknie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po staropolsku marynowany miodem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po staropolsku marynowany miodem Kurczak po staropolsku marynowany miodem

Kuchnia staropolska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, dlatego we współczesnej polskiej kuchni coraz chętniej sięga się po wiele rozwiązań sprzed lat. W dawnych potrawach często pojawiał się miód, a także suszone owoce. Wykorzystaj zatem te składniki do przyrządzenia kurczaka po staropolsku marynowanego miodem. Użyj gryczanego, ale nadawać się będą także inne, na przykład akacjowy czy spadziowy. Przygotuj z niego mieszankę, a następnie natrzyj nią mięso, by nabrało lekko słodkawego smaku. Przygotuj nadzienie, dodając do niego suszone śliwki. Pokrój je, by zyskać pewność, że w żadnej nie pozostała pestka. Użyj dowolnych owoców, jeśli lubisz śliwki wędzone, najlepsze będą duże i mięsiste. Kurczaka upiecz, pod koniec zwiększając temperaturę – to sposób na uzyskanie chrupiącej i przypieczonej skórki. Kurczaka po staropolsku dobrze podać na stół w całości. Serwuj z ziemniakami w dowolnej postaci, na przykład zapiekanych w aromatycznych ziołach, oraz z warzywami na ciepło. Życzymy smacznego.