Placki ziemniaczane z dipem majonezowo-keczupowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 -Ziemniaki miele w maszynce elektrycznej na najmniejszych oczkach odsączam wodę 2-Dodaje jedno jajko pieprz troszkę soli

Krok 2

3-Kostkę Knorr ścieram na tarce na najmniejszych oczkach dodaję do startych ziemniaków 4- Na koniec dodaje 3 łyżki mąki 5 - Wszytko należy wymieszać smażymy na oleju małe placuszki

Krok 3

Dip Majonez mieszam z keczupem dodaje sos sałatkowy czosnkowy następnie dokładnie mieszam powstaje pyszny sosik do placków ziemniaczanych

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane

Co można przygotować z ziemniaków i jajek? Rozwiązanie jest łatwe i smaczne – placki ziemniaczane. Występują w wielu wersjach: prostych oraz bardziej wymyślnych – większość gotujących wybiera jednak prostotę. Co najlepsze, składniki na tę potrawę znajdują się w większości domów. Kiedy nie masz ochoty lub czasu na eskapadę do sklepu, od głodu wybawi Cię właśnie o danie. To, co stanowi jego zaletę, to nie tylko smak, ale także (a może przede wszystkim) nieskomplikowany sposób przyrządzania. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odsączyć je z wody, dodać jajko, kilka łyżek mąki, trochę przypraw, usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju i voilà – danie gotowe! Zbędny tłuszcz z gotowych placków odsączysz za pomocą jednorazowych ręczników papierowych. Smakują świetnie jako przekąska ze smakowitym dipem składającym się z majonezu, keczupu i sosu czosnkowego. Taki szybki posiłek sprawdzi się zarówno na obiad, podwieczorek, jak i kolację. Nie zwlekaj zatem i przygotuj go już dziś według tego sprawdzonego przepisu!