Boeuf Bourguignon

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

592 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

150 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj a marchewkę pokrój w półplastry.

Boeuf Bourguignon - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż mięso, dodaj boczek, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem. Pieczarki pokrój w cząstki, przesmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do garnka. Następnie wlej wino, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Poczekaj, aż wino odparuje o połowę. Dodaj gałązkę tymianku.

Boeuf Bourguignon - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 600 ml wody i aby wydobyć pełny smak dania dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr . Garnek przykryj i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawaj np. z kaszą.

Boeuf Bourguignon - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Piotr SlaVa

    Piotr SlaVa

    Co zrobić z cebula? Danie pyszne, ale tutaj jest niekompletne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski

    A ile tego koncentratu pomidorowego dodać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela

    Pychota. Lubię wracać od czasu do czasu do tego dania. Świetnie smakuje nawet z dobrym pieczywem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Jwrk

    Kamil Jwrk

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Esencja do duszonych mięs Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do duszonych mięs Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon

Wyjątkowe danie kuchni francuskiej. Wołowina po burgundzku, duszona w czerwonym winie, to uczta dla podniebienia. Połączenie boczku, wołowiny i wina jest niezwykle udane. Smak wzbogacają również warzywa i starannie dobrane przyprawy. Danie, choć tak wyrafinowane, jest proste w przygotowaniu. Jego sekretem jest długi proces duszenia, dzięki któremu uwalniają się aromaty zawarte w wołowinie. W niektórych przepisach proponuje się piec mięso przez kilka godzin w piekarniku, jednak to wersja dla osób, które dysponują dużą ilością czasu. Uduszenie mięsa z warzywami w garnku do miękkości, wystarczy, aby wydobyć pełnię aromatu. Tak przygotowana wołowina jest niezwykle delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Może być podawana na wystawny obiad, jak i codzienny, rodzinny posiłek. Serwuj ją wedle upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą.