Składniki
600 gramów
150 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
300 mililitrów
4 sztuki
3 ziarna
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj a marchewkę pokrój w półplastry.
Krok 2
W garnku przesmaż mięso, dodaj boczek, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem. Pieczarki pokrój w cząstki, przesmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do garnka. Następnie wlej wino, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Poczekaj, aż wino odparuje o połowę. Dodaj gałązkę tymianku.
Krok 3
Do garnka wlej 600 ml wody i aby wydobyć pełny smak dania dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr . Garnek przykryj i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawaj np. z kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Boeuf Bourguignon
Wyjątkowe danie kuchni francuskiej. Wołowina po burgundzku, duszona w czerwonym winie, to uczta dla podniebienia. Połączenie boczku, wołowiny i wina jest niezwykle udane. Smak wzbogacają również warzywa i starannie dobrane przyprawy. Danie, choć tak wyrafinowane, jest proste w przygotowaniu. Jego sekretem jest długi proces duszenia, dzięki któremu uwalniają się aromaty zawarte w wołowinie. W niektórych przepisach proponuje się piec mięso przez kilka godzin w piekarniku, jednak to wersja dla osób, które dysponują dużą ilością czasu. Uduszenie mięsa z warzywami w garnku do miękkości, wystarczy, aby wydobyć pełnię aromatu. Tak przygotowana wołowina jest niezwykle delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Może być podawana na wystawny obiad, jak i codzienny, rodzinny posiłek. Serwuj ją wedle upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą.