Boeuf Bourguignon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf Bourguignon

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
693 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

150 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

3 ziarna

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj a marchewkę pokrój w półplastry.

Boeuf Bourguignon - Krok 1

Krok 2

W garnku przesmaż mięso, dodaj boczek, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem. Pieczarki pokrój w cząstki, przesmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do garnka. Następnie wlej wino, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Poczekaj, aż wino odparuje o połowę. Dodaj gałązkę tymianku.

Boeuf Bourguignon - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 600 ml wody i aby wydobyć pełny smak dania dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr . Garnek przykryj i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawaj np. z kaszą.

Boeuf Bourguignon - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Piotr SlaVa

    Piotr SlaVa , 22.08.2019

    Co zrobić z cebula? Danie pyszne, ale tutaj jest niekompletne.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski , 17.08.2019

    A ile tego koncentratu pomidorowego dodać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kosela

    Marcin Kosela , 14.01.2018

    Pychota. Lubię wracać od czasu do czasu do tego dania. Świetnie smakuje nawet z dobrym pieczywem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Jwrk

    Kamil Jwrk , 23.07.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf Bourguignon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon

Wyjątkowe danie kuchni francuskiej. Wołowina po burgundzku, duszona w czerwonym winie, to uczta dla podniebienia. Połączenie boczku, wołowiny i wina jest niezwykle udane. Smak wzbogacają również warzywa i starannie dobrane przyprawy. Danie, choć tak wyrafinowane, jest proste w przygotowaniu. Jego sekretem jest długi proces duszenia, dzięki któremu uwalniają się aromaty zawarte w wołowinie. W niektórych przepisach proponuje się piec mięso przez kilka godzin w piekarniku, jednak to wersja dla osób, które dysponują dużą ilością czasu. Uduszenie mięsa z warzywami w garnku do miękkości, wystarczy, aby wydobyć pełnię aromatu. Tak przygotowana wołowina jest niezwykle delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Może być podawana na wystawny obiad, jak i codzienny, rodzinny posiłek. Serwuj ją wedle upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą.