Pieczony boczek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

53

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Pieczony boczek - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Pieczony boczek - Krok 2

Krok 3

Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Pieczony boczek - Krok 3

Krok 4

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Pieczony boczek - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Pieczony boczek - Krok 5

Krok 6

Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

Pieczony boczek - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony boczekPieczony boczek

Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.