Pieczony boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony boczek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

53

253 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

953 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Pieczony boczek - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Pieczony boczek - Krok 2

Krok 3

Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Pieczony boczek - Krok 3

Krok 4

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Pieczony boczek - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Pieczony boczek - Krok 5

Krok 6

Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

Pieczony boczek - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony boczekPieczony boczek

Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.