Pieczony boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony boczek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

62

280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1063 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Pieczony boczek - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Pieczony boczek - Krok 2

Krok 3

Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Pieczony boczek - Krok 3

Krok 4

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Pieczony boczek - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Pieczony boczek - Krok 5

Krok 6

Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

Pieczony boczek - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomek Ostapowicz

    Tomek Ostapowicz , 28.10.2020

    Nie wiem jak smakuje z opiekanymi ziemniaczkami bo po upieczeniu zjadłem go na ciepło razem z tym sosem i jabłkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony boczekPieczony boczek

Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.