
Składniki
600 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Krok 2
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Krok 3
Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Krok 5
Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Krok 6
Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony boczek
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.