PRZEPISY.PL

Pełen aromatu pieczony boczek podajemy w sosie z jabłek i aromatycznych ziół. Doskonały na ciepło i do kanapek.

Pieczony boczek - autor: Piotr Murawski

Pieczony boczek

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
25
osób dodało do Mniamlisty
25
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • Chudy surowy boczek ze skórką600 g
  • jabłka2 szt
  • Sos do pieczeni jasny Knorr
    1 opak
  • miód2 łyżki
  • ocet jabłkowy2 łyżki
  • ząbek czosnku2 szt
  • majeranek2 łyżeczki
  • świeży tymianek1 łyżeczka
  • świeża szałwia1 łyżka
  • sól1 łyżka
  • czarny pieprz1 łyżka
  • woda200 ml
Pieczony boczek – krok 1

Krok 1

Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.
Pieczony boczek – krok 2

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.
Pieczony boczek – krok 3

Krok 3

Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.
Pieczony boczek – krok 4

Krok 4

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.
Pieczony boczek – krok 5

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.
Pieczony boczek – krok 6

Krok 6

Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

Więcej przepisów z tym produktem

Sos do pieczeni jasny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

175
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
129
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
148
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
53
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe