Pieczony boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony boczek

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

55

275 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1011 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz skórę, ponacinaj kształtując na powierzchni małe rąby.

Pieczony boczek - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na patelni. Obierkami obłóż boczek podczas pieczenia.

Pieczony boczek - Krok 2

Krok 3

Sól, pieprz, czosnek oraz wszystkie posiekane wcześniej zioła pomieszaj z miodem i octem, natrzyj tym dokładnie mięso. Tak zamarynowane pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Pieczony boczek - Krok 3

Krok 4

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mięso piecz około 80 minut w połowie pieczenia podlej je szklanką wody.

Pieczony boczek - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso przełóż na bok, a z blaszki dokładnie zbierz powstały płyn, przelej go do garnuszka, uzupełnij Sosem do pieczeni jasnym Knorr rozmieszanym w 200 mililitrach zimnej wody.

Pieczony boczek - Krok 5

Krok 6

Całość zagotuj, dodaj obsmażone jabłka. Z upieczonego boczku wykrój właściwy kawałek i podawaj go z sosem z jabłkami.

Pieczony boczek - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomek Ostapowicz

    Tomek Ostapowicz , 28.10.2020

    Nie wiem jak smakuje z opiekanymi ziemniaczkami bo po upieczeniu zjadłem go na ciepło razem z tym sosem i jabłkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony boczekPieczony boczek

Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudego boczku ze skórką zamarynujesz w specjalnie skomponowanym przez nas zestawie ziół i przypraw, a następnie upieczesz w piekarniku i podasz z jabłkami. Umiejętność przygotowania marynaty jest tu kluczowa. Jej zadaniem jest sprawić, aby mięso było kruche, soczyste i miało odpowiedni smak. Do boczku świetnie nada się słodko-kwaśna marynata przygotowana na bazie miodu i octu, z dodatkiem ziół. Taką mieszanką należy natrzeć boczek i zostawić go na przynajmniej dwie godziny, przy smaki wniknęły w mięso. Po upieczeniu, pokrój boczek w grube plastry, a do sosu dodaj wcześniej upieczone kawałki jabłka. Połączenie boczku i dojrzałych jabłek doskonale pasuje do opiekanych ziemniaków lub kluseczek np. kopytek lub klusek śląskich.