Boczek to znany i lubiany produkt w polskich kulinariach. Posłużyć może do przygotowania tradycyjnych zawiesistych zup, odpowiadając nie tylko za ich wyśmienity smak, ale też niezrównany aromat. Z kolei bekon dużo bardziej kojarzy się z kuchnią brytyjską i amerykańską. Terminy te bywają używane zamiennie, ale czy na pewno bekon i boczek to to samo? Choć mogą wyglądać i smakować podobnie, nie daj się zwieść. Sprawdź, czym się różni boczek od bekonu.
Bekon a boczek – podobieństwa
Oba produkty produkowane są z wieprzowiny. Charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu oraz podobną warstwową strukturą. W niektórych potrawach mogą być używane zamiennie – świetnym tego przykładem jest, chociażby jajecznica.
Bekon a boczek – różnice
Jak zostało już powiedziane, bekon i boczek to wieprzowina. Pochodzą jednak z różnych części tuszy. Bekon pozyskiwany jest z górnej – grzbietowej partii. Do zrobienia boczku wykorzystywana jest z kolei dolna część tuszy wieprzowej.
Czy bekon to boczek – problemy z nazewnictwem
Komplikacje związane z różnieniem tych artykułów spożywczych związane są z zawiłościami językowymi. Zwykle szukając angielskiego odpowiednika słowa „boczek” natkniemy się na najprostsze tłumaczenie „bacon”. Pod tym hasłem może się jednak kryć także bekon, wędzonka i słonina. Wnikliwi i uparci językoznawcy znajdą informację, że bardziej precyzyjnym określeniem na boczek jest „streaky bacon”.
Boczek a bekon – czas poznać je od kuchni
Poszukiwań najlepszych przepisów na wykorzystanie bekonu nie można byłoby rozpocząć od dania innego niż klasyczny amerykański burger. Prawdopodobnie tylko jajka na bekonie mogłyby konkurować z nim w kategorii najbardziej charakterystycznej potrawy z tym chrupiącym, mięsnym dodatkiem. Na liście smakowitych receptur nie powinno zabraknąć także sandwicha z bekonem, sałatą i pomidorem, który sprawdzi się nie tylko w porze drugiego śniadania – śmiało można serwować go w charakterze lunchu. Chcesz podać bekon w nieco innym wydaniu? Zamień go w pastę z wędzonego bekonu, pasującej idealnie do pieczywa.
Można sporo mówić na temat tego, czym się różni bekon od boczku, ale jesteśmy zdania, że dużo przyjemniej jest testować te produkty w praktyce we własnej kuchni. Nadal możesz inspirować się pomysłami szefów kuchni z Ameryki Północnej, ponieważ grillowanemu boczkowi z syropem klonowym nie można odmówić apetycznego wyglądu i wyśmienitego smaku.
Gdy masz ochotę na powrót do swojskich specjalności, spróbuj grochówki na wędzonce z chipsami z boczku w odświeżonym wydaniu. Nie zapominaj, że ten mięsny kąsek doskonale współgra ze słodkimi produktami. Przygotuj gruszki z boczkiem, które wprowadzą na półmiski odrobinę elegancji. Podczas pracy nad piersiami z kurczaka zawijanymi w boczek zauważysz, że dzięki niemu chudsze mięso drobiowe nie wysycha podczas obróbki.
Komentarze (0)