Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

56 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

30 gramów

200 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

8 sztuk

2 garść

1 opakowanie

2 łyżki

12 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciepłą wodę połącz z drożdżami oraz cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, oliwę, oraz czarnuszkę i wyrób jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 30 minut.

Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - Krok 1

Krok 2

W drugiej miseczce połącz sos Hellmann’s, serek Bieluch oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę wymieszaj z sosem.

Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - Krok 2

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta, na stolnicy podsypanej mąką uformuj nieduże kulki, następnie spłaszcz je do grubości ok. 1 cm. Średnica powinna wynosić ok. 10 cm.

Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - Krok 3

Krok 4

Przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika, może wydłużyć się.

Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - Krok 4

Krok 5

Upieczone bułeczki wystudź, następnie przekrój na połówki i opiecz na grillu. Na każdą z nich połóż kozi ser i pozwól, aby się rozpuścił. Przygotowaną rukolę nałóż na połowę bułek, przykryj pozostałymi połówkami i podawaj – oczywiście z sosem Hellmann’s.

Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takich grillowanych bułeczek będzie pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętąGrillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą

Zapachy wydobywające się z pobliskiej piekarni potrafią działać na wyobraźnię. Przyszedł czas, by zrobić jej konkurencję! Samodzielne przygotowanie aromatycznych bułeczek z kozim serem i czarnuszką będzie świetną zabawą – zwłaszcza gdy stanie się pretekstem do zaproszenia znajomych na grilla.

Dla kogo?

Mięsa, owoce morza i warzywa z rusztu nie mają przed nami żadnych tajemnic. Pokażmy gościom, że grillowane pieczywo nie kończy się na opiekanej kromce chleba!

Na jaką okazję?

Grillować każdy może! Zaplanujmy imprezę trochę wcześniej, by mieć czas na przyrządzenie ciasta na bułeczki.

Czy wiesz, że?

Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem. Dzięki pikantnemu charakterowi może być używana jako zamiennik pieprzu.

Dla urozmaicenia:

Nasiona czarnuszki warto wykorzystać w marynacie do mięs – zwłaszcza drobiu i jagnięciny. Lekko gorzkawa doskonale komponuje się ze słodkim smakiem miodu.