Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
średnie
72 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
30 gramów
200 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
8 sztuk
2 garść
2 łyżki
12 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciepłą wodę połącz z drożdżami oraz cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, oliwę, oraz czarnuszkę i wyrób jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 30 minut.

Krok 2
W drugiej miseczce połącz sos Hellmann's, serek Bieluch oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę wymieszaj z sosem.

Krok 3
Z wyrośniętego ciasta, na stolnicy podsypanej mąką uformuj nieduże kulki, następnie spłaszcz je do grubości ok. 1 cm. Średnica powinna wynosić ok. 10 cm.

Krok 4
Przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika, może wydłużyć się.

Krok 5
Upieczone bułeczki wystudź, następnie przekrój na połówki i opiecz na grillu. Na każdą z nich połóż kozi ser i pozwól, aby się rozpuścił. Przygotowaną rukolę nałóż na połowę bułek, przykryj pozostałymi połówkami i podawaj – oczywiście z sosem Hellmann's.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takich grillowanych bułeczek będzie pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
Zapachy wydobywające się z pobliskiej piekarni potrafią działać na wyobraźnię. Przyszedł czas, by zrobić jej konkurencję! Samodzielne przygotowanie aromatycznych bułeczek z kozim serem i czarnuszką będzie świetną zabawą – zwłaszcza gdy stanie się pretekstem do zaproszenia znajomych na grilla.
Dla kogo?
Mięsa, owoce morza i warzywa z rusztu nie mają przed nami żadnych tajemnic. Pokażmy gościom, że grillowane pieczywo nie kończy się na opiekanej kromce chleba!
Na jaką okazję?
Grillować każdy może! Zaplanujmy imprezę trochę wcześniej, by mieć czas na przyrządzenie ciasta na bułeczki.
Czy wiesz, że?
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem. Dzięki pikantnemu charakterowi może być używana jako zamiennik pieprzu.
Dla urozmaicenia:
Nasiona czarnuszki warto wykorzystać w marynacie do mięs – zwłaszcza drobiu i jagnięciny. Lekko gorzkawa doskonale komponuje się ze słodkim smakiem miodu.