Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
średnie
73 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
30 gramów
200 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
8 sztuk
2 garść
2 łyżki
12 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciepłą wodę połącz z drożdżami oraz cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, oliwę, oraz czarnuszkę i wyrób jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 30 minut.

Krok 2
W drugiej miseczce połącz sos Hellmann's, serek Bieluch oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę wymieszaj z sosem.

Krok 3
Z wyrośniętego ciasta, na stolnicy podsypanej mąką uformuj nieduże kulki, następnie spłaszcz je do grubości ok. 1 cm. Średnica powinna wynosić ok. 10 cm.

Krok 4
Przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika, może wydłużyć się.

Krok 5
Upieczone bułeczki wystudź, następnie przekrój na połówki i opiecz na grillu. Na każdą z nich połóż kozi ser i pozwól, aby się rozpuścił. Przygotowaną rukolę nałóż na połowę bułek, przykryj pozostałymi połówkami i podawaj – oczywiście z sosem Hellmann's.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takich grillowanych bułeczek będzie pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
Zapachy wydobywające się z pobliskiej piekarni potrafią działać na wyobraźnię. Przyszedł czas, by zrobić jej konkurencję! Samodzielne przygotowanie aromatycznych bułeczek z kozim serem i czarnuszką będzie świetną zabawą – zwłaszcza gdy stanie się pretekstem do zaproszenia znajomych na grilla.
Dla kogo?
Mięsa, owoce morza i warzywa z rusztu nie mają przed nami żadnych tajemnic. Pokażmy gościom, że grillowane pieczywo nie kończy się na opiekanej kromce chleba!
Na jaką okazję?
Grillować każdy może! Zaplanujmy imprezę trochę wcześniej, by mieć czas na przyrządzenie ciasta na bułeczki.
Czy wiesz, że?
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem. Dzięki pikantnemu charakterowi może być używana jako zamiennik pieprzu.
Dla urozmaicenia:
Nasiona czarnuszki warto wykorzystać w marynacie do mięs – zwłaszcza drobiu i jagnięciny. Lekko gorzkawa doskonale komponuje się ze słodkim smakiem miodu.