
Składniki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w 1/2 cm plasterki. Obraną cebulę pokroić w plasterki a czosnek rozgnieść z solą.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę, stale mieszając. Dodać cebulę, czosnek,125 ml wody i bulion. Dusić bez przykrycia.
Krok 3
Dodać pozostałe składniki i dusić do zgęstnienia sosu.
Krok 4
Podawać z wiejskim chlebem lub z gotowanymi ziemniakami. Alternatywą jest dodanie białej fasoli z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kiełbasy
Planujesz przyrządzić aromatyczny gulasz? Przygotuj go z dodatkiem kiełbasy. To potrawa, którą zrobisz znacznie szybciej od gulaszu z wieprzowiny, a jest równie smaczna. Wystarczy pokroić kiełbasę, podsmażyć ją razem z czosnkiem i cebulą, a następnie dodać wodę oraz bulion i poddusić. Na końcu dolewa się jeszcze przecier pomidorowy oraz dodaje przyprawy: słodką paprykę, czosnek i pieprz. Pod koniec gotowania możesz też dołączyć do całości świeże zioła – pietruszkę, oregano lub kolendrę. Danie będzie świetnie smakować zarówno podane z samym pieczywem, jak i w wersji obiadowej – z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Gulasz z kiełbasy ma delikatnie wędzony smak i jest dość pikantny. Jeśli chcesz, możesz dołączyć do niego również inne warzywa – fasolę, ciecierzycę, cukinię, paprykę, pieczarki lub bakłażany. Jako dodatek podaj surówkę z kiszonych ogórków lub białej kapusty z marchewką. Spróbuj, jak dobrze smakuje to szybkie i aromatyczne danie. Przygotuj je, korzystając z naszego przepisu!