Gulasz z dzika - przepis na dziczyznę | Przepisy.pl pixel

Gulasz z dziczyzny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w kostkę i oprósz dokładnie mąką. Drobno posiekaj cebulę i rozmaryn. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso i smaż dalej aż będzie rumiane ze wszystkich stron.

Krok 2

Dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, 750 ml wody, koncentrat pomidorowy i rozmaryn.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małych ogniu przez ok. 2 godzin lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Podawaj z knedlami ziemniaczanymi lub puree z ziemniaków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowania dodaj kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Do gulaszu można dodać marchewkę i pietruszkę. Pokrój je w plastry lub kostkę i dodaj ok. 30 minut przed końcem gotowania.

1

Opinie o przepisie

  • Gosia Kaczmarska

    Gosia Kaczmarska , 08.05.2016

    Biedne lesne zwierzatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dziczyzny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z dyni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dziczyznyGulasz z dziczyzny

Gulasz z dziczyzny to świetna alternatywa dla klasycznego wołowego. Mięso, którego raczej nie jada się na co dzień, odmieni smak dobrze znanej potrawy. Czy będzie to zmiana na lepsze? Oczywiście, że tak! Bogaty smak gulaszu z dzika przekona do siebie nawet największego sceptyka.

Dla kogo?

Po przepis na gulasz z dzika chętnie będą sięgać fani nieoczywistych mięsnych frykasów. W końcu, ile można jeść wieprzowinę czy drób? Przed smażeniem mięso obsyp mąką, dzięki czemu dziczyzna będzie krucha. Jej smak doskonale podkreśli dodatek cebuli (sięgnij po czerwoną lub białą) i rozmarynu.

Na jaką okazję?

Do ugotowania gulaszu z dziczyzny wykorzystaj sarninę. Zastąpić ją możesz mięsem z dzika, bażanta czy zająca. Mięso pokrój na grubsze kawałki podobnej wielkości, które efektownie będą prezentować się na talerzu. Gulasz z dzika tto danie, które doskonale pasuje do ważnych uroczystości. Wszyscy goście zebrani przy stole będą pod bardzo dużym wrażeniem i chętnie poznają szczegóły przepisu na gulasz z dziczyzny.

Czy wiesz, że?

Całość smaż na oliwie z oliwek, aż mięso na gulasz z dzika stanie się rumiane. Danie zapraw gotową propozycją przypraw do gulaszu, która łączy w sobie smak pomidorów, czosnku, papryki, kminku, pieprzu kajeńskiego, tymianku, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Dodatkowo sięgnij również po niewielką ilość koncentratu pomidorowego, aby gulasz z szynki z dzika zyskał wyrazisty kolor. Gotuj do czasu, aż mięso stanie się miękkie, a sos gęsty.

Dla urozmaicenia:

Gulasz z dziczyzny serwuj na ciepło z knedlami ziemniaczanymi lub purée, oprószony rozmarynem. Świetnie będzie smakował także odgrzewany na drugi dzień. Koniecznie sprawdź przepis na gulasz z dzika i ciesz się jego nietuzinkowymi walorami!