Gulasz z dziczyzny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 łyżka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w kostkę i oprósz dokładnie mąką. Drobno posiekaj cebulę i rozmaryn. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu gdy zacznie nabierać koloru. Dodaj mięso i smaż dalej aż będzie rumiane ze wszystkich stron.

Krok 2

Dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, 750 ml wody, koncentrat pomidorowy i rozmaryn.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małych ogniu przez ok. 2 godzin lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Podawaj z knedlami ziemniaczanymi lub puree z ziemniaków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowania dodaj kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Do gulaszu można dodać marchewkę i pietruszkę. Pokrój je w plastry lub kostkę i dodaj ok. 30 minut przed końcem gotowania.

1

Opinie o przepisie

  • Gosia Kaczmarska

    Gosia Kaczmarska

    Biedne lesne zwierzatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z dziczyznyGulasz z dziczyzny

Gulasz z dziczyzny to świetna alternatywa dla klasycznego wołowego. Do jego ugotowania wykorzystaj sarninę. Zastąpić ją możesz mięsem z dzika, bażanta czy zająca. Mięso pokrój na grubsze kawałki podobnej wielkości, które efektownie będą prezentować się na talerzu. Przed smażeniem obsyp je mąką, dzięki czemu dziczyzna będzie krucha. Jej smak doskonale podkreśli dodatek cebuli (sięgnij po czerwoną lub białą) i rozmarynu. Całość smaż na oliwie z oliwek, aż mięso stanie się rumiane. Danie zapraw gotową propozycją gulaszu, która łączy w sobie smak pomidorów, czosnku, papryki, kminku, pieprzu kajeńskiego, tymianku, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Dodatkowo sięgnij również po niewielką ilość koncentratu pomidorowego, aby potrawa zyskała wyrazisty kolor. Gotuj do czasu, aż mięso stanie się miękkie, a sos gęsty. Gulasz z dziczyzny serwuj na ciepło z knedlami ziemniaczanymi lub purée, oprószony rozmarynem. Świetnie będzie smakował także odgrzewany na drugi dzień. Koniecznie sprawdź ten przepis.