Czy rukolę można mrozić? Jak zamrozić świeżą?

Mrożenie warzyw to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W końcu smakiem pysznych produktów chcielibyśmy cieszyć się w nieskończoność! Wiele osób ma wątpliwości, czy rukola jest warzywem, które może zostać zamrożone. Jesteście ciekawi odpowiedzi? Jeżeli tak, to zostańcie z nami, a z pewnością staniecie się specjalistami od rukoli. Zapraszamy!

Czy rukolę można mrozić?

Rukola zachwyca swoim specyficznym smakiem i aromatem. Ta roślina potrafi poprawić każdą sałatkę! Kupiliście za dużo rukoli i nie wiecie, co z nią zrobić? Nawet nie myślcie o wyrzuceniu tego produktu! Zamrożenie pozwoli przedłużyć świeżość rukoli. Wiele osób wątpi w bezpieczeństwo i efekty tego procesu. Czy można mrozić rukolę? Oczywiście, że tak! Jednak to warzywo zmienia swoje właściwości pod wpływem niskiej temperatury, dlatego po rozmrożeniu najlepiej wykorzystać ją w wersji zblendowanej. Możecie być pewni, że po wyjęciu rukola ponownie zachwyci Was tym charakterystycznym, lekko ostrym smakiem!

Jak mrozić rukolę?

Proces mrożenia rukoli jest niezwykle łatwy, o czym sami się zaraz przekonacie. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a całość będzie trwała kilka minut. Zaczynamy!

  1. Najpierw dokładnie umyjcie rukolę pod zimną wodą. Zostawcie warzywo do osuszenia lub zróbcie to sami za pomocą ręcznika papierowego. Rukola nie może być mokra, ponieważ w zamrażarce pokryje ją lód.
  2. Przełóżcie rukolę do woreczka lub szczelnie zamykanych pojemników. Co dalej? Włóżcie rukolę do zamrażarki i gotowe!
  3. Mrożenie rukoli nie powinno trwać więcej niż 5 miesięcy. Po upływie tego czasu wyciągnijcie ją z urządzenia i wykorzystajcie w kuchni. Uwaga! Jeżeli zdecydujecie się na wyłożenie rukoli, to nie możecie schować jej ponownie do zamrażarki.

Mrożenie rukoli w różnych postaciach

Wiecie już, czy można zamrozić rukolę. Poznajcie kolejny sposób na przeprowadzenie tego procesu. Równie popularną metodą jest zamrożenie rukoli z oliwą z oliwek. Jak to zrobić? Przygotujcie tackę na kostki lodu, włóżcie do nich rukolę, zalejcie oliwą i schowajcie do zamrażarki. Gotowe! Tak przygotowaną rukolę podawajcie w formie dressingu. Doskonale sprawdzi się również zamrożenie przetworów z tego warzywa. Przygotujcie pastę z rukoli i schowajcie ją do zamrażarki. To takie proste!

Rukola i nasze przepisy

Na pytanie, czy rukolę można zamrozić, znacie już odpowiedź. Wykorzystajcie tę wiedzę w kuchni i stwórzcie znakomite potrawy z dodatkiem tej pysznej zieleniny. Zapraszamy!

Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą to smaczna i efektowna przekąska w ciągu dnia. Możecie zjeść ją na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy.

Lubicie włoską kuchnię? Mamy dla Was coś specjalnego. Makaron z rukolą to danie, którego nie powstydziłby się żaden Włoch. Pycha! Spróbujecie?

A dla fanów szybkich potraw polecamy sałatkę z rukolą i gruszką. Połączenie słodkiego ze słonym wydaje Wam się nietypowe? Zmienicie zdanie, gdy spróbujecie tej potrawy.

Gofry kojarzą Wam się z bitą śmietaną i owocami? Czas poznać ich nową wersję! Co powiecie na gofry z rukolą i łososiem? Koniecznie spróbujcie takiej alternatywy.

Czy można zamrozić świeżą rukolę? Mamy nadzieję, że pamiętacie! Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego!