Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami
łatwe
110 osób zapisało
Składniki
4 opakowania
30 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
80 mililitrów
4 sztuki
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku umieść obrane warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę). Dodaj wędzone kości wieprzowe. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 2 godziny, do momentu aż powstanie intensywny wywar mięsno-warzywny. Następnie przecedź go. Powinieneś otrzymać ponad 1 litr wywaru.
Krok 2
Ser zetrzyj na tarce, a natkę kolendry posiekaj. W jednej miseczce umieść roztopione masło, a w drugiej roztrzep jajka.
Krok 3
Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę odłóż na bok, a cebulę i czosnek podziel na dwie części. Pierwszą część podsmaż w garnku, dodaj odcedzoną kukurydzę z puszki, wywar, kostki rosołowe, śmietanę i mleko. Zupę gotuj ok. 20 minut, po czym przelej do kielicha miksera. Całość dokładnie rozdrobnij i przecedź przez sito z drobnymi oczkami.
Krok 4
Na patelni podsmaż pozostałą część cebuli i czosnku oraz paprykę. Dodaj obrane krewetki. Całość smaż przez 4–6 minut, aż zmienią kolor. Krewetki odstaw na bok, aby przestygły, po czym posiekaj wszystko nożem, dodaj ser i natkę kolendry. Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr oraz odrobiną soli.
Krok 5
Rozmrożone ciasto filo rozłóż na desce i wykrój z niego kwadraty wielkości 15 cm x 15 cm. Resztę ciasta schowaj.
Krok 6
Aby uformować pierożek, przygotuj dwa płaty ciasta, posmaruj je masłem. Na środek ciasta nałóż sporą ilość farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i sklej, łącząc je ze sobą na ukos. Gotowe pierożki smaż z obu stron na złoty kolor na patelni na większej ilości średnio rozgrzanego oleju. Po usmażeniu pierożki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zupę kukurydzianą podawaj na talerzu wraz z pierożkiem.
Dobra rada:
Krewetki z farszu do pierożków możesz zastąpić np. mięsem z piersi kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami
W polskiej tradycji zupa stanowi nieodłączny element obiadu. Nie obejdzie się bez niej żadne rodzinne spotkanie. Lubiana zarówno przed dorosłych, jak i przez tych najmniejszych. Aby urozmaicić nieco swój jadłospis, sięgnij po przepisy z różnych zakątków świata. Ciekawą propozycją jest zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy próbują niestandardowych rozwiązań. Jeśli lubisz bawić się smakami, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Przepis na aromatyczną zupę kukurydziana z pierożkami i krewetkami sprawdzi się zwłaszcza podczas zimnych dni. Rozgrzejesz się już po pierwszej łyżce!
Czy wiesz, że?
Na polskim gruncie kukurydza zadomowiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z nadmorskich podróży prawdopodobnie w XV wieku.
Dla urozmaicenia:
Krewetki w farszu do pierożków możesz zastąpić np. mięsem z piersi z kurczaka.