Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 opakowania

30 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

80 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku umieść obrane warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę). Dodaj wędzone kości wieprzowe. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 2 godziny, do momentu aż powstanie intensywny wywar mięsno-warzywny. Następnie przecedź go. Powinieneś otrzymać ponad 1 litr wywaru.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 1

Krok 2

Ser zetrzyj na tarce, a natkę kolendry posiekaj. W jednej miseczce umieść roztopione masło, a w drugiej roztrzep jajka.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę odłóż na bok, a cebulę i czosnek podziel na dwie części. Pierwszą część podsmaż w garnku, dodaj odcedzoną kukurydzę z puszki, wywar, kostki rosołowe, śmietanę i mleko. Zupę gotuj ok. 20 minut, po czym przelej do kielicha miksera. Całość dokładnie rozdrobnij i przecedź przez sito z drobnymi oczkami.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż pozostałą część cebuli i czosnku oraz paprykę. Dodaj obrane krewetki. Całość smaż przez 4–6 minut, aż zmienią kolor. Krewetki odstaw na bok, aby przestygły, po czym posiekaj wszystko nożem, dodaj ser i natkę kolendry. Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr oraz odrobiną soli.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 4

Krok 5

Rozmrożone ciasto filo rozłóż na desce i wykrój z niego kwadraty wielkości 15 cm x 15 cm. Resztę ciasta schowaj.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 5

Krok 6

Aby uformować pierożek, przygotuj dwa płaty ciasta, posmaruj je masłem. Na środek ciasta nałóż sporą ilość farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i sklej, łącząc je ze sobą na ukos. Gotowe pierożki smaż z obu stron na złoty kolor na patelni na większej ilości średnio rozgrzanego oleju. Po usmażeniu pierożki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zupę kukurydzianą podawaj na talerzu wraz z pierożkiem.

Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Krewetki z farszu do pierożków możesz zastąpić np. mięsem z piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Shish kebab
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkamiZupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami

W polskiej tradycji zupa stanowi nieodłączny element obiadu. Nie obejdzie się bez niej żadne rodzinne spotkanie. Lubiana zarówno przed dorosłych, jak i przez tych najmniejszych. Aby urozmaicić nieco swój jadłospis, sięgnij po przepisy z różnych zakątków świata. Ciekawą propozycją jest zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy próbują niestandardowych rozwiązań. Jeśli lubisz bawić się smakami, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Przepis na aromatyczną zupę kukurydziana z pierożkami i krewetkami sprawdzi się zwłaszcza podczas zimnych dni. Rozgrzejesz się już po pierwszej łyżce!

Czy wiesz, że?

Na polskim gruncie kukurydza zadomowiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z nadmorskich podróży prawdopodobnie w XV wieku.

Dla urozmaicenia:

Krewetki w farszu do pierożków możesz zastąpić np. mięsem z piersi z kurczaka.